Voetbal

Blind blij dat Oranje zich herstelde van matige vertoning tegen Ierland

Bondscoach Danny Blind was woensdag blij dat het Nederlands elftal zich door een knappe 2-1 oefenzege op Polen herstelde van de matige vertoning van vrijdag tegen Ierland (1-1).

"We zijn constant bezig om het beter te krijgen. Als dat dan het geval is, ben je blij", zei Blind voor de camera van SBS6.

Oranje kwam in Gdansk een stuk beter voor de dag dan tegen Ierland. Nederland speelde met name een sterke eerste helft. Pas een kwartier voor tijd zorgde Georginio Wijnaldum echter voor de winnende 2-1.

"Het moest natuurlijk ook wel beter dan vrijdag", aldus Blind. "Toen was het spel niet om over naar huis te schrijven. Vanavond was dat niet het geval. We stonden goed georganiseerd en konden de mensen tussen de linies goed bereiken."

De keuzeheer zag dat Oranje in de tweede helft veel meer moeite had met Polen, dat na een klein uur via Artur Jedrzejczyk de 1-0 van Vincent Janssen ongedaan maakte. "Polen ging de duels steviger in en ook de tweede bal was voor hen."

"Wij kwamen toen even niet aan voetballen toe en konden eigenlijk alleen maar de lange bal spelen. Dan komt er wat meer bij de coaching terecht om daar wat van te vinden."

Samenvatting: Polen-Nederland (1-2)

Strootman

Blind greep in en bracht Kevin Strootman in het veld en haalde Marco van Ginkel naar de kant. Het zorgde ervoor dat Nederland meer grip kreeg op de wedstrijd en uiteindelijk ook met de overwinning aan de haal kon gaan.

"Het is de bedoeling dat Kevin zaterdag wel start tegen Oostenrijk, maar hij was vandaag niet in staat om te beginnen. We hadden afgesproken dat hij misschien twintig minuten zou spelen en dat was achteraf gezien ook nodig. Marco was na rust minder in beeld."

Blind baalde er wel van dat de tegentreffer net als tegen Ierland uit een corner tot stand kwam. "Dat is niet goed. Nu was Van Ginkel zijn man kwijt en niet Van Dijk. Het is niet structureel qua individu, maar het overkomt ons wel te vaak. We besteden er veel aandacht aan. We moeten op dat soort momenten attenter zijn."

Janssen

De 54-jarige Zeeuw was wel erg tevreden over Janssen. "Twee doelpunten en een assist in vier interlands'', zei hij over de gewilde spits van AZ. "En hij kan alleen nog maar beter worden. Ik vond dat Berghuis het ook goed deed. Die jongen heeft nauwelijks gespeeld bij Watford dit seizoen.''

Ook Riechedly Bazoer kreeg een compliment van Blind. "Ik heb veel met hem gepraat. Bij Ajax speelt hij aanvallender. Maar ik denk dat hij ook heel goed als controleur op het middenveld kan spelen. Op die positie heb ik niet veel keus. Daar hebben we hem nodig.''

Tip de redactie