DOETINCHEM - De Graafschap voetbalde met passie, AZ met het hoofd. De punten gingen naar Alkmaar, 1-3. Aan de basis van de eerste thuisnederlaag dit seizoen van de hekkensluiter lag een stommiteit in Doetinchemse verdediging.

De inleiding tot de uitslag had op slag van rust plaats. Buskermolen lanceerde van links een hoge voorzet, waar niemand met het hoofd bij kon. Verdediger De Graaf, belaagd door Meerdink, stak er zijn hand naar uit en toucheerde de bal. Scheidsrechter Vink zag het, gaf de Doetinchemse back de gele kaart en AZ een strafschop. International Landzaat, die in de eredivisie nooit miste van de stip, joeg de bal hard in de kruising, 0-1.

Verdedigend concept

Bepaald verdiend was het in die fase niet. AZ imponeerde niet tegen het thuis nog ongeslagen (drie keer gelijk) De Graafschap. Coach Gert Kruys gaf wel een verdedigend concept mee en ging daarnaast uit van opportunistische aanvallen.

Dit leek het eerste half uur nergens op, maar daarna kwam er toch gevaar. Spits Van Beukering, in een oefenduel tegen Longa zes keer succesvol, passeerde in de 35e minuut Timmer met een kopbal. Kromkamp trapte de bal van de doellijn. Pech voor De Graafschap dat even later ook nog een kogel van Valejev door Timmer op miraculeuze wijze zag gestopt.

Opnieuw druk

Na rust probeerde De Graafschap opnieuw druk te zetten. De superboeren, eerder dit seizoen uitgemaakt voor ordinaire schoppersploeg, deed dat met fysiek maar net voetbal. AZ voelde ook wel druk, maar kon op technisch surplus de boel meestal ontregelen. Waar het niet lukte toonde Timmer zich een bekwame doelman. Hij maakte zijn fout uit de eerste helft bij de kopbal van Van Beukering meer dan goed.

AZ kwam al spoedig op 0-2 (57e minuut) door Huysegems, die fraai aannam en afrondde op een lepe steekpass van Perez. Voor de wedstrijd was het goed dat Van Leerdam onmiddellijk tegenscoorde met een meer dan fraai afstandsschot. Het duel bleef spannend en aantrekkelijk. De Graafschap werkte, maar had te weinig klasse. Dit kwam tot uiting in de 1-3 van invaller Nelisse vier minuten voor tijd.