Vincenzo Nibali beleefde bijzonder veel voldoening aan zijn tweede eindzege in de Ronde van Italië. Lang leek de vorm niet toereikend, maar in het slotweekeinde sloeg hij, met dank aan de val van Steven Kruijswijk, alsnog toe.

"De vreugde is enorm groot", zei Nibali zondag in Turijn. "Ik ben gestart als topfavoriet en dat heeft toch tot wat druk geleid.''

Nibali leek ruim een week geleden zijn kansen op de eindzege definitief te verspelen. "Pas toen ik het idee kreeg dat het voorbij was voor het klassement, voelde ik me bevrijd. De klimtijdrit was het zwaarste moment. Het liep niet zoals ik wilde en ik had maagproblemen.''

Marge

Nibali zag Kruijswijk een marge opbouwen. Na de achttiende etappe was het verschil tussen de Nederlandse rozetruidrager en de Italiaanse renner van Astana 4 minuten en 43 seconden. "In de slotweek begon ik me beter en beter te voelen en aan het eind sta ik zowaar helemaal bovenaan het klassement."

"Het was echt een enorm zware Giro, daarom is de vreugde ook zo groot. Dit meemaken met mijn familie hier aanwezig, is onbeschrijflijk. Ik kan onmogelijk onder woorden brengen hoe gelukkig ik ben."