De situatie van Stig Broeckx blijft ernstig. De Belgische renner van Lotto Soudal ligt in coma in het ziekenhuis van Aken na zijn zware crash van zaterdag in de Ronde van België waaraan hij twee bloedingen in zijn hersenen overhield.

''Tijdens de komende 48 tot 72 uur zal de af- of toename van de hersendruk bepalend zijn voor het verdere verloop'', meldt teamarts Servaas Bingé zondag.

''Als de hersendruk verder toeneemt, kan dit leiden tot een operatieve ingreep. Een verlaging zou een positief signaal zijn.''

Broeckx was het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton tijdens de vierde etappe, veroorzaakt door twee motorrijders die onderuit schoven en heel wat renners meenamen in hun val.

''De bloedingen in de hersenen zijn gestabiliseerd'', aldus Bingé. ''De toestand van Stig moet van uur tot uur worden gevolgd. De secundaire letsels - de breuk van de oogkas en een longkneuzing - hebben geen bepalende invloed op dit moment.''

De overgebleven renners van de Belgische ploeg stapten zondag niet meer op de fiets voor de slotetappe. De vierde etappe, de koninginnenrit door de Ardennen, werd na de massale valpartij in het peloton gestaakt.

Kuurne-Brussel-Kuurne

Opvallend genoeg was de 26-jarige Belg drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al slachtoffer van een ongeluk met een motor. Broeckx werd toen van zijn fiets gereden door een motorrijder en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op.

Naast Broeckx behoorde onder anderen Jesper Asselman tot de slachtoffers. De Nederlander uit de Roompot-ploeg hield er een hersenschudding aan over.

De Zweed Fredrik Ludvigsson van Giant-Alpecin liep een breuk op in zijn linkerpols.