Vincenzo Nibali kon zaterdagavond zijn geluk niet op nadat hij de roze trui veroverde in de twintigste etappe van de Giro d'Italia.

"Dit is echt geweldig. Een historische dag. Ik kan het zelf eigenlijk ook nog niet geloven", zei de 31-jarige Italiaan van Astana, die de eindzege in de Ronde van Italië bijna niet meer kan ontgaan. 

Nibali knokte zich vrijdag terug in de strijd om het roze door de valpartij van Steven Kruijswijk en zijn zege in de negentiende etappe. 

De Colombiaan Esteban Chaves veroverde weliswaar het roze, maar is die na de laatste bergetappe van zaterdag weer kwijt. 

Dankbaar

Nibali koestert nu 52 seconden voorsprong op de Colombiaan, die hij in de vlakke en tevens laatste etappe van zondag normaal gesproken niet meer weg gaat geven. 

"Ik ben heel blij en dankbaar voor mijn ploeggenoten. Ik had de Giro eigenlijk al afschreven, maar na de valpartij van Kruijswijk geloofde ik er weer in. Mijn ploeggenoten sleepten mij er doorheen."

Nibali won de Ronde van Italië eerder in 2013. Hij heeft ook eindzeges in de Ronde van Frankrijk (2014) en de Ronde van Spanje (2010) op zijn erelijst staan.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro