Esteban Chaves was vrijdag trots na het veroveren van de roze leiderstrui in de Giro d'Italia, al leefde de Colombiaan ook een beetje mee met Steven Kruijswijk. 

''Kruijswijk is een echte kampioen, hij vocht voor het roze. Helaas is hij gevallen. Sorry vriend, maar ook dat is wielrennen'', aldus Chaves na afloop van de negentiende etappe.

Kruijswijk ging hard onderuit in de afdaling van de Agnello. De 28-jarige Brabander nam een bocht te ruim, ging over de kop en klapte vervolgens tegen een sneeuwwand.

Kruijswijk verloor daardoor zoveel tijd op zijn concurrenten dat hij naar de derde plek is gezakt in het algemeen klassement. 

Negentiende Giro-etappe in beeld

Zwaarste dag

Chaves, die de zege in de negentiende rit aan Vincenzo Nibali moest laten, kreeg niet veel mee van het incident.

''Ik zat achter Nibali, die daalde heel snel. Achter ons maakte Kruijswijk een foutje. Dit was de zwaarste dag van deze Giro. Maar het belangrijkste is dat ik nu de roze trui heb'', zei Chaves.

''De ploeg werkte ongelooflijk hard voor mij. Rubén Plaza wachtte vooraan op mij, hij reed als een machine. Nibali was vandaag sterker, maar ik heb het roze. Die ga ik zaterdag proberen te verdedigen.''