Steven Kruijswijk nam het zichzelf vrijdag behoorlijk kwalijk dat hij door een valpartij zijn leidende positie in het algemeen klassement verloor in de negentiende etappe van de Giro d'Italia. 

"Dit is gewoon kut. Het was een stomme fout van me. Ik verkloot daar alles gewoon", vocht Kruijswijk voor de camera van de NOS tegen de tranen.

De Nederlandse kopman van Lotto-Jumbo ging hard onderuit in de afdaling van de Agnello. Kruijswijk nam een bocht te ruim, ging over de kop en klapte vervolgens tegen een sneeuwwand.

De 28-jarige Brabander verloor in de resterende 45 kilometer liefst 3.58 minuten op zijn naaste concurrent Esteban Chaves en zakte naar de derde plaats in de rangschikking. 

"Ik zat op de top van de Agnello redelijk op mijn limiet", keek Kruijswijk terug op het bewuste moment. "Ik wilde wat gaan eten en drinken en volgde gewoon de rest. Ik maakte vervolgens een stuurfout en klapte tegen een sneeuwwand."

Kruijswijk liep bij zijn val onder meer een beschadigde elleboog op en is naar het ziekenhuis vertrokken voor een medische controle. 

Negentiende Giro-etappe in beeld

Gebroken

Kruijswijk wist naar eigen zeggen vanaf die val dat zijn titelkansen voorbij waren. "Ik verloor de aansluiting en dan weet je dat het voorbij is. Ik had last van mijn rug, ribben, van alles. Na de finish is je moraal dan wel gebroken."

"Je weet dat je drie minuten mag verspelen op Chaves en je probeert dan ook alles te geven in de slotfase. Maar het lichaam deed overal pijn. Ik verlies hier de Giro en dat is kut."