Nouchka Fontijn heeft zilver overgehouden aan de WK boksen in Astana.

De kopvrouw van de Nederlandse ploeg was vrijdag in de finale van de klasse tot 75 kilogram niet opgewassen tegen de Amerikaanse Claresa Shields.

De jury oordeelde unaniem dat de regerend olympisch - en wereldkampioene de sterkste was in de partij.

Fontijn had zich eerder op de WK al verzekerd van een olympische startbewijs voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro

Peter Müllenberg (-81 kg) stelde vorige maand in Turkije zijn ticket naar Brazilië al veilig, waardoor Nederland voor de eerste keer sinds de Zomerspelen van 1992 in Barcelona weer van de partij is op het olympische bokstoernooi.

"Mijn missie hier in Astana is geslaagd met een olympisch ticket en WK-zilver. Al blijft het nog wel even kriebelen dat ik geen wereldkampioen ben geworden. Zoveel kansen op WK-goud krijg je niet", reageerde Fontijn.

Revanche

De 28-jarige Schiedamse, die voor de eerste keer tegen Shields uitkwam, keek ondanks de nederlaag redelijk tevreden terug op de finale. "Het was een leuke pot, ik heb het in de ring eigenlijk best wel naar mijn zin gehad", aldus de Europees kampioene.

"Misschien heb ik tijdens de partij iets te veel nagedacht over de manier waarop ik Shields moest aanpakken. Maar ik heb hiervan veel geleerd. Ik zal tegen haar nog meer bewust voor de punten moeten gaan. Dat doet zij namelijk ook, vooral in de slotfase van elke ronde. In Rio wil ik revanche op haar nemen. Dat gaat me zeker lukken."

Fontijn bood vooral in de tweede van de vier ronden goed partij. De nummer twee van de wereldranglijst bracht die ronde ook op haar naam. De beweeglijke en explosieve Shields maakte in de laatste twee ronden toch weer het verschil met krachtige combinaties naar hoofd en lichaam.

Bondscoach Hennie van Bemmel was niettemin trots op Fontijn. "Het is zilver met een gouden randje. Een super waardevolle ervaring voor Rio."