Yuri van Gelder heeft zich donderdag bij de Europese kampioenschappen turnen in Bern met de vijfde score gekwalificeerd voor de toestelfinale aan de ringen. 

Van Gelder, de enige Nederlandse deelnemer bij de senioren, kwam in de ochtenduren tot 15,500.

Uiteindelijk bleven daar vier turners boven van wie de Griek Eleftherios Petrounias, regerend Europees en wereldkampioen, de hoogste score had: 15,700.

Ook de Turk Ibrahim Colak, de Rus Denis Abliazin (beiden 15,666) en de Armeniër Vahagn Davtian (15,566) kwamen tot een hogere score dan Van Gelder.

Zondag is de strijd om de medailles. Bondscoach Mitch Fenner besloot al in een eerder stadium dat de EK niet in het programma paste voor de turners die in april olympische deelname afdwongen.

Stabiel

Van Gelder is daarom zonder teamgenoten naar Bern afgereisd. ''Ik heb gedaan wat ik moest doen. Gewoon lekker turnen, de oefening liep lekker. Ik was sterk, stabiel en zelfverzekerd'', vertelde de 33-jarige Brabander die in Rio hoopt te debuteren op de Olympische Spelen.

Fenner hakt daarover op 10 juli de knoop door. Gezien de vele finales die Van Gelder de afgelopen jaren op grote toernooien haalde, is de kans groot dat hij naar Rio mag. In Bern haalde hij zijn vertrouwde niveau.

De laatste keer dat Van Gelder een (gouden) medaille pakte op een groot toernooi was bij de EK van 2009 in Milaan.

Aan de rekstok, het toestel waarop Epke Zonderland normaal gesproken meedoet om de medailles, was de Brit Kristian Thomas de beste in de kwalificaties.