Nouchka Fontijn heeft donderdag bij de WK boksen in Astana voor de eerste keer in haar loopbaan de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram.

De kopvrouw van Oranje versloeg in de halve eindstrijd de Britse Savannah Marshall, de wereldkampioene van 2012, ruimschoots op punten: 3-0 (40-36, 39-37 en 40-36).

In de WK-finale wacht de Amerikaanse Claressa Shields, de nummer één van de wereldranglijst. De titelhoudster veroverde op zeventienjarige leeftijd olympisch goud bij Londen 2012.

Shields was donderdag in de halve eindstrijd veel te sterk voor Nien-Chin Chen uit Taiwan: 3-0 (40-36, 40-36 en 40-36).

"Ik heb nog nooit tegen Shields gebokst'', aldus Fontijn. ''Het is heerlijk om weer eens de underdog te zijn. De tactiek zal belangrijk zijn. Mijn coach Abdul Fkiri weet al hoe we het gaan doen.''

Techniek

Fontijn schreef donderdag tegen Marshall de eerste en tweede ronde unaniem op haar naam. Ze bewoog goed door de ring en maakte met haar gevarieerde techniek goed gebruik van de gaten die Marshall in haar verdediging liet vallen.

De Britse boksster zette in de derde ronde een wanhoopsoffensief in. Fontijn bleef echter ook in de vierde ronde goed overeind. Ze zegevierde voor de vierde keer op rij in Astana met 3-0.

Fontijn plaatste zich dinsdag al voor de Olympische Spelen in Rio door de halve finales te bereiken. Ook Peter Müllenberg (-81 kg), die vorige maand in Turkije zijn ticket naar Brazilië veiligstelde, doet mee aan de Spelen. 

Voor de eerste keer sinds Barcelona 1992 is Nederland op het olympisch bokstoernooi weer van de partij.