De Nederlandse Vrouwen Acht heeft zich dinsdag bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) roeien in Luzern geplaatst voor de Spelen in Rio de Janeiro. Ilse Paulis en Maaike Head verzekerden zich op overtuigende wijze van deelname in de lichte dubbeltwee.

De Vrouwen Acht van hoofdcoach Josy Verdonkschot eindigde in de finale op de tweede plek in een tijd van 6.04,24. Roemenië zegevierde in 6.02,56. Beide boten stelden het begeerde olympische ticket veilig. Nummer drie Australië (6.07,35) kon Oranje in de slotfase van de race niet echt bedreigen.

Aan de finale deden slechts vijf teams mee. Daardoor was er zondag in Luzern voor deze achten alleen een voorwedstrijd, die de indeling van de banen zou bepalen. In die race eindigde Oranje eveneens achter Roemenië op de tweede plek.

Daardoor heeft de Nederlandse roeiploeg voor Rio 2016 de beschikking over minimaal zeven startbewijzen, waaronder ook de Holland Acht bij de mannen.

Norm

De Vrouwen Acht van Oranje eindigde vorig jaar bij de WK in Frankrijk op de zesde en laatste plaats in de eindstrijd. De eerste vijf boten kwalificeerden zich direct voor Rio 2016, de andere teams kregen bij het OKT in Luzern een herkansing. Met de zesde WK-plek voldeed de Nederlandse boot al wel aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF.

De Nederlandse ploeg bestond in Luzern uit Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort. Alleen Belderbos behoorde tot het team dat bij Londen 2012 olympisch brons behaalde. Dat was de enige medaille voor de Nederlandse roeiploeg bij de Olympische Spelen in Engeland.

De Vrouwen Acht veroverde eerder dit seizoen al goud bij de eerste wereldbeker in Varese en zilver bij de EK in Brandenburg.

Paulis/Head

Het Nederlandse koppel Paulis/Head zegevierde in de finale in Zwitserland met grote voorsprong. Het duo eindigde in een tijd van 6.54,910.

Het Roemeense koppel Ionela Livia Lehaci/Gianina-Elena Beleaga eindigde in 6.59,680 op de tweede plek, gevolgd door het Italiaanse tweetal Laura Milani/Elisabetta Sancassani (7.01,070).

Alleen voor de eerste twee boten lag een olympisch ticket klaar.

Paulis en Head verkeren al wekenlang in goede vorm. Ruim twee weken geleden behaalde het duo in Brandenburg de Europese titel. Afgelopen zondag maakte beiden in de gewonnen serie in Luzern opnieuw veel indruk.

Val

Eind maart leek een gezamenlijke missie naar Rio voor Paulis en Head voorbij. De laatste kwam hard ten val met haar fiets en brak daarbij een rib.

Head liep daardoor een grote achterstand op in het trainingsschema. Net op tijd bleek ze hersteld om met Paulis alsnog de olympische kwalificatiecampagne succesvol te kunnen afronden.

Het Nederlandse duo heeft in dit olympische seizoen, ondanks de flinke blessure bij Head, veel progressie gemaakt. Vorig jaar september moesten Paulis en Head bij de WK in Frankrijk nog genoegen nemen met een optreden in de C-finale.

Scheenaard/Oldenburg

De roeisters Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg hebben het bij het olympisch kwalificatietoernooi niet gered. Het Nederlandse duo moest in de finale van de dubbeltwee genoegen nemen met de vijfde plaats in een tijd van 7.02,910.

De olympische tickets gingen naar de winnaars Kristyna Fleissnerova/Lenka Antosova uit Tsjechië (6.56,690) en de nummers twee Lisbet Jakobsen/Nina Hollensen uit Denemarken (6.57,150).

Voor Oldenburg was het haar eerste optreden bij het OKT op het Zwitserse meer. Ze moest door ziekte afzeggen voor de serie en voor de herkansing, die voor het gelegenheidsduo Scheenaard/Karien Robbers ternauwernood goed afliep.

Na een fysieke test bleek Oldenburg dinsdag in staat om toch nog de strijd aan te gaan om het olympische ticket. Met Scheenaard kwam ze in de finale niettemin tekort.