Dick Advocaat heeft als kersverse assistent-trainer van het Nederlands elftal veel vertrouwen in de samenwerking met bondscoach Danny Blind en mede-assistent Marco van Basten. 

"Ik denk dat we een mooi trio vormen. Danny als bondscoach en ik met wat ervaring. Net zag ik spelers met bewondering naar Van Basten kijken. Ze weten dat hij aardig kon voetballen", aldus Advocaat maandag in het Portugese Lagos, waar Oranje zich voorbereidt op de komende oefeninterlands. 

De 68-jarige Hagenaar, die in zijn loopbaan al twee keer bondscoach was van Oranje, werd onlangs aangesteld als vervanger van de naar PSV vertrekkende Ruud van Nistelrooij. Kort daarvoor was Advocaat actief als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord. 

In Rotterdam kreeg hij de kritiek dat hij als adviseur te veel op de voorgrond trad, maar daar maakt hij zich nu geen zorgen over. "Het is echt niet zo dat ik nu geen aanwijzingen mag geven hoor. Als ik iets wil roepen, dan doe ik dat gewoon.''

Het Nederlands elftal, dat komende zomer ontbreekt op het EK in Frankrijk, speelt binnenkort oefeninterlands tegen Ierland (27 mei), Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni). 

Heel vervelend

Advocaat vindt het "heel vervelend" dat het Nederlands elftal in aanloop naar het EK slechts fungeert als gewilde oefenpartner, maar onderstreept ook het belang van de vriendschappelijke interlands.

"Deze drie oefenduels bepalen met welk gevoel we straks de WK-kwalificatie in gaan", aldus Advocaat. "Dat heeft Blind ook benadrukt bij de jongens. En ik moet zeggen dat ze na zo'n lang en slopend seizoen nog erg gretig zijn."