Alexander Kristoff heeft zaterdag zijn eerste overwinning in de Ronde van Californië geboekt door in de sprint met een banddikte verschil te winnen van wereldkampioen Peter Sagan.

De 28-jarige Noor van Katusha schreef zaterdag de zevende etappe op zijn naam, een rit over 175,5 kilometer met start en finish in Santa Rosa.

Dat Sagan meedeed om de winst, was een prestatie op zich. De Slowaak van Tinkoff was al in het begin van de lastige etappe op avontuur gegaan en reed een groot deel van de etappe op kop.

Sagan werd op zo'n twintig kilometer van de streep teruggepakt door het peloton, maar had desondanks genoeg krachten over om mee te sprinten om de winst.

"We moesten hard in de achtervolging om hem terug te kunnen pakken en toch zat Sagan er in de sprint gewoon weer bij. Ongelooflijk", zei Kristoff met bewondering. "Ik ben heel blij dat ik hem voor kon blijven. Als Peter tijdens de etappe meer energie had gespaard, had hij me waarschijnlijk geklopt."

Kristoff vierde zijn achtste overwinning van dit seizoen en zijn eerste in Californië.

De zevende etappe in Californië in beeld

Van Poppel

Danny van Poppel (Sky) kwam achter Kristoff en Sagan als derde over de streep, Mike Teunissen van Lotto-Jumbo werd vierde.

Julian Alaphilippe behield de leiding in het algemeen klassement. De Fransman verdedigt zondag in de slotrit een voorsprong van zestien seconden op de Amerikaan Rohan Dennis.

Diens Amerikaanse ploeggenoot Brent Bookwalter van BMC staat derde op 38 tellen. Laurens ten Dam is de beste Nederlander op de achtste plaats, op 1.24 van Alaphilippe.