Nouchka Fontijn is vrijdag in Astana goed begonnen aan de wereldkampioenschappen boksen, die tevens als olympisch kwalificatietoernooi gelden.

De Europees kampioene in de klasse tot 75 kilogram versloeg de Turkse Sema Caliskan, de nummer twintig van de wereldranglijst, ruimschoots op punten. Fontijn zegevierde met 3-0 (39-37, 40-35 en 40-36) en plaatste zich daarmee overtuigend voor de achtste finales.

Daarin komt de Nederlandse kopvrouw zondag uit tegen de Poolse Lidia Fidura, die in het mondiale klassement op de veertiende plek staat.

Fontijn is als tweede geplaatst in Astana. Ze had in de eerste ronde vrijaf. De 28-jarige Schiedamse moet in Kazachstan nog twee WK-partijen winnen om het felbegeerde ticket naar Rio 2016 af te dwingen. De eerste vier in haar gewichtsklasse kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Brazilië.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi vorige maand in Turkije kon Fontijn de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. Ze verloor in de eerste ronde als nummer één van de plaatsingslijst verrassend op punten van de Ierse tiener Christine Desmond.

Bij hetzelfde toernooi in Samsun pakte Peter Müllenberg zilver in de klasse tot 81 kilogram. Daarmee kwalificeerde de Tukker zich als eerste Nederlandse bokser sinds Barcelona 1992 voor de Olympische Spelen.