De online petitie die fans van FC Twente hebben opgesteld uit onvrede met het voorgenomen besluit van de licentiecommissie van de KNVB om hun club te laten degraderen naar de Jupiler League heeft vrijdagmiddag de grens van 10.000 ondertekenaars overschreden. 

Dat gebeurde op het moment dat de clubbestuurders meldden dat FC Twente naar de burgerrechter stapt om de gedwongen degradatie aan te vechten.

De opstellers van de petitie vinden dat het erop lijkt dat de KNVB alles heeft gedaan om ''nieuwe regels'' te creëren, ''na veelvuldig straffen, na maanden van hard werk, na het puinruimen van het bestuur''. Ze vinden dat hun club niet fair is behandeld.

De clubleiding liet vrijdag op een persconferentie in de Grolsch Veste weten dat ook zij de degradatie van FC Twente "oneelijk" vinden.

"De licentiecommissie helpt de toekomst van de club om zeep met deze variant", zei bestuurder Jan Schutrups.

Schoon schip

Interim-directeur Onno Jacobs benadrukte ook dat het voortbestaan van de club op het spel staat. "Dat is de bittere werkelijkheid en daarom nemen we juridische stappen. We zijn verbijsterd door het besluit. We hadden het zo graag anders gezien. Voor niemand is dit goed, ook niet voor het imago van het Nederlands voetbal."

"Ik lees van de licentiecommissie dat we onze taken goed hebben uitgevoerd om schoon schip te maken. Zie het als een taakstraf. Maar nu wordt het nieuwe FC Twente wéér bestraft, waardoor de toekomst van FC Twente op het spel staat. Ik vind dat oneerlijk. We zouden geen knip voor onze neus waard zijn als we niet voor onze toekomst zouden strijden."

Het besluit van de licentiecommissie is nog niet definitief, omdat de Centrale Spelersraad nog een niet-bindend advies moet uitbrengen. FC Twente wil daar niet op wachten.