Volleybalsters bijna zeker van Spelen na zege op Italië

De Nederlandse volleybalsters zijn dankzij een 3-0 (25-21, 25-21 en 25-14) zege vrijdag op Italië bijna zeker van een plek op de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Oranje heeft nu vier keer gewonnen op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Tokio. Alleen van Zuid-Korea werd verloren. Een plek in de top drie bij het toernooi in de Japanse hoofdstad kan Nederland daardoor bijna niet meer ontgaan.

In totaal worden er op het OKT vier tickets verdeeld onder acht landen, al staat wel vast dat één plekje gereserveerd is voor het beste Aziatische team. Als Oranje in de top drie eindigt, is het dus zeker van deelname aan de Spelen.

De laatste keer dat de Nederlandse volleybalsters erbij waren op de Spelen was in 1996 in Atlanta.

Zaterdag wacht de volgende wedstrijd voor Nederland. Peru, dat zesde staat in de groep, is dan de tegenstander. Zondag wordt het OKT afgesloten met een duel met gastland Japan.

Nederland-Italië in beeld

Verrassing

De zege van Oranje op Italië kwam enigszins als een verrassing, omdat het Zuid-Europese land dit OKT in topvorm was. In de eerste vier wedstrijden werden in totaal maar twee sets verloren.

Tegen Nederland kwam Italië er echter niet aan te pas. In de eerste twee sets konden de Italiaanse vrouwen nog redelijk bijblijven, maar beide keren was de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti wel sterker (tweemaal met 25-21).

Vol vertrouwen gingen in de derde set alle remmen los bij Oranje, dat snel uitliep naar 16-6. Italië kwam niet meer dichterbij waardoor Nederland ook de derde set won (25-14) en plaatsing voor Rio zo goed als zeker is.

Lees meer over:
Tip de redactie