Go Ahead zet grote stap richting Eredivisie, NAC boekt zege op Willem II

De Graafschap heeft donderdagavond slechte zaken gedaan in de strijd tegen degradatie door in Deventer met 4-1 te verliezen van Go Ahead Eagles. NAC won de eerste wedstrijd in de finale van play-offs van Willem II: 2-1.

Drie van de vier doelpunten bij Go Ahead Eagles-De Graafschap vielen in de eerste 45 minuten. De thuisploeg uit de Jupiler League stond al na een halfuur spelen op een 2-0 voorsprong.

Randy Wolters had na een kwartier al voor de openingstreffer gezorgd, waarna Sander Duits tien minuten later een strafschop verzilverde voor de 2-0.

Ted van de Pavert veroorzaakte de penalty door de uitgebroken Elvio van Overbeek neer te halen. De aanvoerder moest met rood van het veld vertrekken.

Alexander Bannink stelde daar namens de Graafschap een aansluitingstreffer tegenover, maar de bezoekers konden daar niet lang van genieten. Nog voor rust vergrootte Kenny Teijsse de marge weer naar twee: 3-1. 

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles-De Graafschap:

Blessuretijd

In de blessuretijd van de wedstrijd drukte Go Ahead het tiental van De Graafschap verder richting de Jupiler League. Wolters kopte raak uit een voorzet van Joey Groenbast: 4-1. 

Go Ahead had daarna zelfs nog grote kansen om de misère voor de bezoekers te vergroten, maar Teije kopte van dichtbij naast.

Voor De Graafschap wordt het zondag in de return bijzonder lastig om lijfsbehoud te realiseren. Go Ahead kan na de degradatie van vorig jaar weer terugkeren in de Eredivisie.

NAC-Willem II

Hetzelfde geldt voor NAC, dat eerder op de avond in het eigen Rat Verlegh Stadion met 2-1 te sterk was voor Willem II. Mats Seuntjes hielp de thuisploeg aan de zege door vijf minuten voor tijd van ruime afstand te scoren.

Willem II kwam nog wel sterk uit de startblokken in Breda. De Tilburgers stonden al na drie minuten op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Guus Hupperts.

Invaller Kevin Brands trok de stand een kwartier na rust gelijk namens NAC. Doelman Jelle ten Rouwelaar, die na dit seizoen stopt, keepte zijn laatste thuiswedstrijd voor de club uit Breda.

De Brabantse derby werd op last van de lokale autoriteiten zonder fans van Willem II afgewerkt. Zondag bij de return in Tilburg zijn ook geen supporters van NAC welkom.

Bekijk de samenvatting van NAC-Willem II:

Lijfsbehoud

Willem II moet dan zien te winnen, maar is mogelijk bij een nederlaag ook zeker van lijfsbehoud. De Tilburgers nemen de plek van FC Twente in als de club uit Enschede definitief degradeert naar de Jupiler League. 

Trainer Jurgen Streppel benadrukte vooraf dat zijn ploeg in het tweeluik tegen NAC lijfsbehoud op eigen kracht wil veiligstellen. De coach eiste scherpte van zijn spelers en werd op zijn wenken bediend.

In de derde minuut profiteerde Hupperts van zwak verdedigen bij de thuisploeg. De vleugelspeler kon zo voor de 1-1 tekenen.

Willem II kon na die vroege meevaller niet doordrukken. NAC kwam beter in de wedstrijd, maar had moeite om uitgespeelde kansen af te dwingen. Danny Verbeek raakte na een halfuur spelen nog wel de onderkant van de lat.

Na de pauze bleven beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Na ruim een uur rondde Brands een soepele aanval van NAC koelbloedig af: 1-1. De thuisclub maakte daarna jacht op de zege, die uiteindelijk via een curieuze draaibal van Seuntjens in de 85e minuut tot stand kwam.

Lees meer over:
Tip de redactie