Voetbal

Van Praag zal maximaal 2,5 jaar UEFA-voorzitter zijn

Michael van Praag ziet zichzelf als een geschikte kandidaat om Michel Platini op te volgen als voorzitter van de Europese voetbalbond.

"De UEFA heeft op dit moment een bruggenbouwer nodig. Ik wil mijn ervaring, netwerk en kennis inzetten om van  UEFA weer een hechte eenheid te maken", laat Van Praag weten weten op de site van KNVB.

De huidige voorzitter van de Nederlandse voetbalbond maakte woensdag zijn interesse kenbaar tijdens een buitengewone vergadering van de UEFA in Basel. Hij vertelde slechts 2,5 jaar als leider van de Europese voetbalbond te willen optreden.

"Op bestuurlijk gebied leeft het Europese voetbal al acht maanden in een soort van impasse”, verwijst hij naar de schorsing van Platini. "Die wil ik doorbreken om de weg te plaveien voor een nieuwe, jongere voorzitter."

"Want net zoals ik destijds zei toen ik kandidaat was voor het presidentschap van FIFA, vind ik nu nog steeds dat het voetbal toe is aan een nieuwe generatie bestuurders."

"Alleen ligt het werk nu al acht maanden stil en heeft een nieuwe bestuurder minstens een jaar nodig om zich in te werken. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarom ga ik graag direct aan de slag. Mijn voordeel is dat ik de voorzitters van alle bonden ken en goed met hen kan samenwerken."

Continuïteit

"De UEFA heeft op dit moment behoefte aan continuïteit, stabiliteit, geloofwaardigheid en leiderschap”, zegt Van Praag.

"Daarnaast zijn er voldoende uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de dreiging van clubs die een eigen competitie willen starten, de structuur van de clubcompetities, mensenrechten, discriminatie, en de enorme veranderingen van commerciële marketing in voetbal."

"En ook hoe UEFA de nationale bonden beter kan ondersteunen. Na 2,5 jaar gaat het bij en binnen de UEFA gewoon weer over voetbal. Dat is wat jullie van mij kunnen verwachten.”

De verkiezingen voor een nieuwe UEFA-voorzitter zullen plaatsvinden op 14 september in Athene.

Van Praag moet zich net als andere geïnteresseerden voor 20 juli officieel kandidaat stellen. Hij is vooralsnog de enige die zijn ambities al kenbaar heeft gemaakt. De verwachting is dat anderen zullen volgen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie