ATHENE - De Griekse overheid en de organisatoren van de Olympische Spelen in Athene hebben tijdens het grote sportevenement in augustus 86 bedreigende situaties serieus genomen. De grootste bedreiging vormde een groot gaslek op een exclusief vakantiecomplex met drie hotels, twintig kilometer buiten Athene. Daar waren ongeveer vijfhonderd topmensen uit het Amerikaanse bedrijfsleven gehuisvest.

De Griekse minister George Voulgarakis van Openbare Veiligheid gaf de cijfers vrij. Griekenland investeerde ruim 1 miljard euro aan veiligheidsvoorzieningen rond de Olympische Spelen. De maatregelen waren vooral gericht op eventuele terroristische aanslagen.

Voulgarakis gaf aan dat de problemen op het vakantiecomplex hebben geleid tot de evacuatie van alle gasten voor acht uur. "Een explosie had aan honderden mensen het leven kunnen kosten", meldde de Griekse minister. Griekenland ontving ook diverse dreigementen van aanslagen. Die waren vooral gericht tegen leden van het Israëlische sportteam. Ook zou een brug, ruim zeventig kilometer ten zuiden van Athene, worden opgeblazen. Daar vonden specialisten uiteindelijk mosterdkorrels en theebladeren.