De Graafschap en Willem II doen goede zaken in nacompetitie

De Graafschap heeft vrijdag goede zaken gedaan in de nacompetitie. De Doetinchemmers wonnen het heenduel met MVV Maastricht in De Geusselt met 1-0.

Bryan Smeets, die in het verleden zes jaar voor MVV speelde, maakte negen minuten voor tijd de enige treffer van de wedstrijd.

De middenvelder van De Graafschap scoorde afgelopen zondag ook al de 1-1 tegen Ajax, waardoor de Amsterdammers naast de landstitel grepen.

Maandag treffen beide ploegen elkaar in Doetinchem. Er wordt die dag om 12.30 uur afgetrapt op De Vijverberg.

Video: Samenvatting MVV Maastricht-De Graafschap

De Graafschap had het ontzettend lastig in Limburg, waar MVV flink van zich afbeet. De nummer zeventien van de Eredivisie kreeg via Vincent Vermeij nog wel de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar daarna maakte de thuisploeg de dienst uit.

MVV kreeg dan ook de beste kansen. Zo moest De Graafschap-doelman Hidde Jurjus redding brengen op schoten van Pieter Nys en Stef Peeters. De nummer tien van de Jupiler League stichtte bovendien ook veel gevaar uit standaardsituaties, maar wist het net niet te vinden.

Omdat aan de andere kant ook de van een schorsing teruggekeerde Robin Pröpper niet kon scoren met het hoofd, leek het duel te eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. Smeets bepaalde in de 81e minuut echter anders. De spelmaker kopte raak uit een hoekschop.

Almere City-Willem II

Willem II zette eveneens het eerste stapje naar lijfsbehoud. De nummer zestien van de Eredivisie begon de nacompetitie met een benauwde 1-0 overwinning bij Almere City.

Erik Falkenburg maakte na een kwartier het enige doelpunt in Almere, waar de thuisclub verzuimde een van de vele kansen te benutten.

Willem II beleefde de gewenste start door een vroege goal van Falkenburg. De schaduwspits kreeg de bal na een scrimmage ineens voor zijn voeten en passeerde keeper Agil Etemadi van dichtbij. Even daarvoor was een doelpunt van Almere City afgekeurd vanwege buitenspel.

Tot aan de rust had Willem II weinig te duchten van Almere City, maar in de tweede helft drong de ploeg van trainer Jack de Gier steeds meer. Middenvelder Ricardo Kip was een paar keer dichtbij een doelpunt. Hij raakte onder meer de buitenkant van de paal.

In de slotfase moest Willem II met tien man zien te overleven, nadat Dries Wuytens met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd. De verdediger mist daardoor maandag de return in Tilburg.

Go Ahead Eagles-VVV-Venlo

In De Adelaarshorst heeft Go Ahead Eagles het verlangen naar een snelle terugkeer naar de Eredivisie met een zege kunnen onderstrepen. De Deventenaren versloegen voor eigen publiek VVV-Venlo met 1-0.

Leon de Kogel was de gevierde man in Deventer. De spits benutte in de 87e minuut een strafschop, nadat Randy Wolters onderuit was gegaan in het zestienmetergebied. Moreno Rutten, de veroorzaker van de penalty, moest met een rode kaart van het veld.

Go Ahead Eagles had al eerder een strafschop verdiend toen verdediger Niels Fleuren de bal op zijn arm kreeg in het strafschopgebied. Scheidsrechter Edwin van de Graaf liet toen echter doorspelen.

De return in de halve finales van de play-offs om promotie en degradatie staat eveneens voor maandag uitgeschreven in het noorden van Limburg.

Video: Samenvatting Go Ahead Eagles-VVV-Venlo

FC Eindhoven-NAC Breda

FC Eindhoven won de eerste confrontatie met NAC Breda. Gervane Kastaneer was twintig minuten voor tijd verantwoordelijk voor het enige doelpunt in het Jan Louwers-stadion: 1-0.

NAC miste de geschorste Mats Seuntjens. De aanvallers Sjoerd Ars en Enes Ünal kwamen nauwelijks in het stuk voor. Slap verdedigen leidde in de 71e minuut een doelpunt van de thuisclub in.

Kastaneer mocht de bal ongehinderd aannemen en vanaf de rand van het strafschopgebied langs de afzwaaiende doelman Jelle ten Rouwelaar schieten.

Ten Rouwelaar voorkwam even later de 2-0 van Wimilio Vink en zorgde er daarmee voor dat de schade beperkt bleef voor NAC, dat maandag in het eigen Rat Verlegh-stadion vol aan de bak moet.

Video: Samenvatting FC Eindhoven-NAC Breda

NUwerk

Tip de redactie