Voetbal

Senegalese Samoura nieuwe secretaris-generaal van FIFA

De Senegalese Fatma Samoura is de nieuwe secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA.

Voorzitter Gianni Infantino kwam na een lange zoektocht uit bij de 54-jarige Samoura, die al ruim twintig jaar bij de Verenigde Naties werkt.

De vrouw uit Senegal werd vrijdag op het FIFA-congres in Mexico-Stad gepresenteerd als nieuwe rechterhand van Infantino, de Zwitser die in februari werd gekozen als opvolger van Sepp Blatter.

"Ze zorgt voor een frisse wind bij de FIFA'', zei Infantino. "We wilden niet iemand van binnenuit en met een verleden bij de FIFA, maar een nieuw gezicht. Mevrouw Samoura is gewend een grote organisatie en grote budgetten te beheren. Zij kan ons helpen de juiste dingen te doen.''

Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die vorig jaar als tijdelijke secretaris-generaal was aangesteld nadat Jérôme Valcke in opspraak was geraakt. De Fransman bleek zich bezig te hebben gehouden met tal van corrupte zaken en werd ontslagen door de FIFA.

De ethische commissie heeft Valcke inmiddels voor twaalf jaar geschorst. Blatter en Michel Platini, de mannen die met Valcke tot voor kort de top van de voetbalpiramide vormden, zijn door schorsingen ook van het toneel verdwenen.

Samoura is de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de FIFA. Haar voorgangers waren allemaal mannen uit Europa. "Het is een eer om deze functie te krijgen'', zei de Senegalese. "Deze rol past perfect bij mij.''

Indonesië

Het bestuur van de FIFA besloot vrijdag tevens de schorsing van Indonesië op te heffen. Koeweit en Benin blijven voorlopig wel geschorst. 

Indonesië werd vorig jaar door de FIFA geschorst, omdat de politiek zich bemoeide met de nationale competitie. Onderdeel van de schorsing was dat de nationale ploeg, die toen onder leiding stond van de Nederlandse bondscoach Pieter Huistra, geen internationale wedstrijden mocht spelen en werd uitgesloten van de WK-kwalificatie.

Indonesië mocht begin dit jaar ook niet meestemmen in de verkiezing van een nieuwe voorzitter, net zo min als het eveneens geschorste Koeweit.

De schorsing van Koeweit blijft wel in stand. Benin werd eerder deze week ook geschorst, omdat de overheid zich te veel zou bemoeien met de nationale voetbalbond.

Tip de redactie