PEC Zwolle en FC Utrecht hebben het heenduel in de play-offs om Europees voetbal donderdagavond beslecht in een doelpuntloos gelijkspel. FC Groningen was in eigen huis te sterk voor Heracles Almelo: 2-1.

PEC en FC Utrecht kregen wel diverse mogelijkheden, maar kwamen niet tot scoren in het IJsseldelta Stadion. 

Vooral in de eerste helft tastten beide ploegen elkaar af, waardoor echt grote kansen uitbleven. In de tweede helft zochten beide ploegen meer de aanval.

Eerst was het Ouasim Buoy die Zwolle bijna op voorsprong bracht, maar de middenvelder stuitte op doelman Filip Bednarek. 

Ramselaar

Tegenvaller aan de kant van FC Utrecht was het wegvallen van Bart Ramselaar. De middenvelder van de Domstedelingen kwam in botsing met PEC-doelman Kevin Begois. 

Ramselaar leek verder te kunnen spelen, maar moest zich na 65 minuten toch laten wisselen voor Willem Janssen.

In de slotfase had Ruud Boymans als invaller nog een goede kans, maar de spits lepende de bal net naast. 

Het bleef bij 0-0 en dus moet PEC zondag in De Galgenwaard zien te scoren om de kans op Europees voetbal in leven te houden.

FC Groningen-Heracles Almelo

Eerder op donderdagavond boekte FC Groningen in de play-offs een nipte zege op Heracles Almelo. Het werd 2-1 in de Euroborg.  

Hans Hateboer kopte al na elf minuten de openingstreffer binnen namens de thuisploeg. Op slag van rust maakte Wout Weghorst gelijk.

Na tien minuten spelen in de tweede helft hielp Rasmus Lindgren FC Groningen weer aan de voorsprong. Heracles kreeg in de slotfase nog mogelijkheden op de gelijkmaker, maar ging veel te slordig met de ruimte om.

FC Groningen en Heracles plaatsten zich voor de play-offs door respectievelijk als zevende en als zesde te eindigen in de Eredivisie.

De Groningers kwamen in het huidige seizoen ook uit in de Europa League, maar de bekerwinnaar van 2015 werd in de groepsfase uitgeschakeld. Komende zondag staan de returns op het programma. 

Hateboer

FC Groningen begint met een redelijke uitgangspositie aan die wedstrijd en had dat vooral te danken aan de eerste helft. De ploeg van Erwin van de Looi begon namelijk sterk aan het thuisduel en kwam al vroeg op voorsprong.

Hateboer stond in het strafschopgebied helemaal vrij om de voorzet van Oussama Idrissi van dichtbij binnen te koppen: 1-0. Heracles kwam niet heel veel in het spel voor, maar maakte vlak voor rust wel gelijk.

De verdedigers van FC Groningen schatten een lange bal van Mike te Wierik verkeerd in, waardoor Jaroslav Navratil door kon koppen op Weghorst. De spits liep alleen af op Sergio Padt en faalde niet in de afronding.

Net als in de eerste 45 minuten begon Groningen ook sterk aan de tweede 45 minuten. De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen Lindgren van dichtbij voor de 2-1 aan kon tekenen.

De rest van de tweede helft was voornamelijk voor Heracles. De ploeg van John Stegeman kreeg veel ruimte, maar deed daar veel te weinig mee. Aan de andere kant kreeg Albert Rusnak nog een grote kans op de 3-1, maar de vleugelspeler hield Heracles in leven.