Roger Federer is er donderdag niet in geslaagd de laatste acht van het Masterstoernooi in Rome te bereiken. De 34-jarige Zwitser moest in twee sets zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-7 (2) en 4-6.

Federer, als derde geplaatst, begon nog voortvarend aan de partij door Thiem in de vijfde game te breaken. De nummer vijftien van de wereld brak echter gelijk terug en was in de tiebreak te sterk voor de voormalig nummer één van de wereld. 

De Zwitser, die al het hele jaar aan het kwakkelen is met blessures, oogde in de tweede set niet fris. Zijn Oostenrijkse tegenstander maakte hier optimaal gebruik van en brak Federer al vroeg in de tweede set. De 22-jarige Thiem maakte op eigen service geen fout en stelde zo een plek in de kwartfinales veilig. 

Federer maakte in Rome na een maand zijn rentree na een rugblessure in zijn gewonnen tweede ronde-partij tegen de Duitser Alexander Zverev. Eerder dit jaar miste hij al een aantal toernooien als gevolg van een knieoperatie.

Roland Garros

Federer had door zijn blessures vooraf al weinig vertrouwen in een goed resultaat in de Italiaanse hoofdstad, maar wilde per se wedstrijden in de benen krijgen als voorbereiding op Roland Garros, dat op 22 mei begint. 

"Het was heel makkelijk geweest om niet te spelen en met een onzeker gevoel af te reizen naar Parijs. Ik vind echter dat je op een bepaald moment jezelf moet testen", zei Federer woensdag na zijn partij tegen Zverev.