PARMA/NICOSIA - De voetbalgrootmachten Frankrijk, Italië en Portugal hebben zich woensdag hersteld van een misstap vijf dagen eerder in het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap. De Italianen wonnen in Parma met 4-3 van Wit-Rusland, de Fransen waren in Nicosia met 2-0 te sterk voor Cyprus en de Portugezen versloegen Rusland in Lissabon met liefst 7-1.

De twee kanshebbers in groep 2, Denemarken en Turkije, kwamen in Kopenhagen op 1-1 uit. Tomasson opende uit een strafschop in de 27e minuut de score. Kort daarna werd Gronkjaer uit het veld gestuurd. Nihat miste namens Turkije in de 59e minuut eerst nog een strafschop voordat hij zijn fout tien minuten later herstelde met de gelijkmaker. Oekraïne, dat zelf met 2-0 won van Georgië, profiteerde van het gelijkspel in Denemarken en klom naar de eerste plaats in de groep.

Liechtenstein

In groep 3 verraste Liechtenstein opnieuw. Het dwergstaatje won zowaar met 4-0 van Luxemburg. Zaterdag hield de bescheiden ploeg het grote Portugal met 2-2 in bedwang. Voor Liechtenstein was het woensdag de eerste zege in het WK-kwalificatietoernooi. Portugal nam revanche op zichzelf door een uitbundige zege op Rusland (7-1). Pauleta, Ronaldo (twee), Simao, Petit (twee) en Deco waren de Portugese doelpuntenmakers.

Frankrijk

Frankrijk spoelde in groep 4 op Cyprus de nare smaak van de 0-0 tegen Ierland weg. De Haantjes wonnen met 2-0 dankzij treffers van Wiltord en Henry. Ierland versloeg De Faeroër met dezelfde cijfers. Robbie Keane maakte beide treffers. Daarmee kroonde hij zich tot Iers topscorer aller tijden met 23 doelpunten.

In groep 5 herstelde Italië zich van de blamerende nederlaag zaterdag in en tegen Slovenië (1-0). Voor eigen publiek wonnen de Azzurri met 4-3 van Wit-Rusland in een spectaculaire wedstrijd. De Italiaanse treffers kwamen op naam van Totti (twee), De Rossi en Gilardino.

Noorwegen

Noorwegen versloeg na Schotland (1-0) ook Slovenië (3-0). Carew, Pedersen en Odegaard scoorden in Oslo. Schotland wacht na drie duels nog steeds op de eerste zege. De ploeg van de geplaagde bondscoach Berti Vogts moest in Tiraspol genoegen nemen met 1-1 tegen Moldavië. Daarmee schoten beide laagvliegers in groep 5 weinig op. Na afloop werd Vogts door woedende Schotse fans weggehoond.

Engeland

Zonder de geschorste (en geblesseerde) aanvoerder David Beckham won Engeland met miniem verschil van Azerbeidzjan (1-0). In stormachtige wind was van goed voetbal geen sprake. Een rake kopbal van Owen, bij absentie van Beckham aanvoerder van het Engels elftal, besliste het duel in de 22e minuut.

Met tien punten uit vier duels blijft de nog ongeslagen ploeg van bondscoach Eriksson het commando in groep 6 van het WK-kwalificatietoernooi voeren. De Engelse doelman Robinson verrichtte op een rustige avond zijn belangrijkste 'redding' in de slotfase. Hij vloerde bekwaam een oververhitte fan van de thuisploeg die van het ene naar het andere strafschopgebied rende voordat hij door Robinson werd gestuit.

Servië en Montenegro, met Jevric (Vitesse) in het doel, haalde in groep 7 uit tegen San Marino: 5-0. Stankovic maakte twee doelpunten. Spanje bleef tegen Litouwen op 0-0 steken. In groep 8 behaalde Zweden de tweede ruime zege binnen vijf dagen. De Scandinaviërs versloegen IJsland in Reykjavik met 4-1. Larsson (twee), Allbäck en Wilhelmsson brachten de treffers op hun naam. Eerder won Zweden met 3-0 van Hongarije.

Bekijk video Italiaans team: Modem/ Breedband