Olympische Spelen

'Tokio deed verdachte betaling bij geslaagde bid voor Spelen 2020'

Het Japanse bidcomité dat erin slaagde om de Olympische Spelen van 2020 naar Tokio te halen, zou een bedrag van 1,3 miljoen euro hebben overgemaakt naar een bank in Singapore.

De bankrekening zou onder anderen aan Papa Massata Diack toebehoren, de zoon van de gevallen ex-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, Lamine Diack, zo meldt de Britse krant The Guardian woensdag.

Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wenste inhoudelijk niet te reageren. "We zullen in contact blijven met alle betrokken partijen om vermeende illegale praktijken op te helderen'', liet een IOC-woordvoerder nog wel weten.

Voormalig IOC-lid Lamine Diack wordt door de Franse justitie verdacht van corruptie gedurende zijn lange bewind bij de IAAF. Het IOC volgt dat onderzoek nauwlettend.

Tokio versloeg Istanbul en Madrid tijdens het IOC-congres in Buenos Aires in 2013 in de strijd om de organisatie van de Zomerspelen in 2020.

Maatregelen

Het IOC nam eind vorige eeuw een flink aantal maatregelen om corruptie bij olympische bids te voorkomen nadat uit onderzoek gebleken was dat Salt Lake City de Winterspelen van 2002 had gekregen met hulp van omkoping.

Lees meer over:
Tip de redactie