Michael van Praag kan volgende week woensdag 18 mei mogelijk meer vertellen over zijn eventuele kandidaatstelling voor het voorzitterschap van de UEFA.

Eerder op die dag vergadert de Europese voetbalbond over de situatie die maandag is ontstaan nadat het internationale sporttribunaal CAS de schorsing van Michel Platini terugbracht van zes naar vier jaar.

De Franse voorzitter van de UEFA mag daardoor niet deelnemen aan de volgende verkiezingen in 2019. Platini trad daarop af en moet dus een opvolger krijgen. Van Praag zou als serieuze kandidaat gelden voor de bonden uit West-Europa.

"Ik wil echt niet flauw doen", vertelde de voorzitter van KNVB dinsdagmiddag na een rondleiding over het vernieuwde KNVB-complex in Zeist. "Maar het is nu niet verstandig om uitspraken te doen. En speculeren heeft ook geen zin, maar ik kan me zo voorstellen dat er na die vergadering meer valt te vertellen."​

Video: Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini

Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini
Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini

Campagne

Maandag liet de 68-jarige Amsterdammer via een woordvoerder al weten dat hij vindt dat de UEFA tot een gezamenlijk standpunt moet komen tijdens de vergadering. "We moeten een oplossing vinden voor deze kwestie. De KNVB vindt dat Europa eenheid moet uitstralen."

Alle bij de UEFA aangesloten landen komen op 18 mei bijeen in het Zwitserse Basel, waar later op die dag de Europa League-finale wordt gespeeld door Liverpool en Sevilla.

Van Praag verwacht niet dat de opvolger van de afgetreden Platini al voor het EK in Frankrijk bekend is. "De kans is groot dat er verkiezingen komen. In dat geval moeten kandidaten campagne kunnen voeren. Ik denk dat die verkiezingen dan in september worden gehouden."

"Ik vind het overigens heel netjes dat we nu pas over de opvolging van Platini gaan praten. Het was wel zo netjes om die uitspraak van het CAS af te wachten."

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, wilde eveneens niet speculeren over de toekomst van Van Praag. "We moeten even afwachten hoe de hazen gaan lopen. Maar als je het mij vraagt, dan heeft de UEFA nu wel behoefte aan senioriteit."