Olympische Spelen

WADA onderzoekt dopinggebruik Russische medaillewinnaars Sochi

Het mondiale antidopingagentschap WADA stelt een onderzoek in naar de recente beschuldigingen over dopinggebruik van Russische medaillewinnaars bij de Olympische Spelen in Sochi.

Volgens voorzitter Craig Reedie zijn de nieuwe aantijgingen een "serieuze reden tot bezorgdheid".

De Brit kondigde aan per direct een onderzoek in te stellen naar de nieuwe verdachtmakingen, die volgens Reedie wijzen op pogingen om het antidopingbeleid bij de Winterspelen van 2014 te ondermijnen.

In een uitzending van het Amerikaanse nieuwsstation CBS werd afgelopen zondag gemeld dat er minimaal vier Russische winnaars van een gouden olympische medaille in eigen land anabole steroïden zouden hebben gebruikt.

Dat beweerde Vitali Stepanov, een voormalig medewerker van een Russisch dopinglaboratorium, die inmiddels in de Verenigde Staten leeft.

​Reglementen

Stepanov zou de gevoelige informatie hebben gekregen van Grigory Rodchenko, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou. Na bestudering van de uitzending van het programma 60 minutes besloot WADA in actie te komen.

In de reportage werden ook Russische officials beschuldigd van schending van de antidopingreglementen tijdens Sochi 2014. Zo zouden leden van de Russische geheime dienst zich hebben bemoeid met het beleid op antidopinggebied tijdens de Winterspelen en zouden ook agenten van deze organisatie tijdens het olympisch toernooi als dopingcontroleur werkzaam zijn geweest.

WADA is volgens Reedie nog niet in staat geweest om deze beschuldigingen te verifiëren. "Maar dat gaan we nu zonder verdere vertraging doen", liet hij weten. WADA zal bij CBS de opgenomen gesprekken tussen Stepanov en Rodchenko opvragen waarin de belastende informatie aan de orde komt.

In de uitzending wordt gesproken over talrijke Russische sporters die ongestraft als dopinggebruiker hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2014.

Bezorgheid

In een korte reactie op het ingestelde WADA-onderzoek sprak een woordvoerder van de Russische sportminister Vitaly Mutko haar bezorgdheid uit over de nieuwe aantijgingen. "Dit gaat niet over een nieuwe commissie of zoiets, maar over nieuwe informatie waarover ze beschikken."

Rusland ligt al geruime tijd onder vuur wegens grootschalig dopinggebruik door sporters.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie