Schaatsen

Michel Mulder gaat in Team Victorie richting Spelen 2018

Michel Mulder heeft dinsdag samen met zijn nieuwe coach Desley Hill de nieuwe ploeg Team Victorie gepresenteerd.

Mulder maakte in april bekend na zeven jaar te vertrekken bij de sprintploeg van iSkate en zal zich bij de nog sponsorloze ploeg voorbereiden op de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Ook Sjoerd de Vries, Jesper Hospes, de Belg Bart Swings, de Australiër Daniel Greig en de talenten Willem Hoolwerf en Kars Jansman hebben zich aangesloten bij de ploeg van de Australische voormalige skeelercoach Hill.

Marije Joling, Carlijn Achtereekte en de Oostenrijkse Vanessa Bittner vormen komend seizoen de vrouwenploeg van Team Victorie.

Oud-schaatsster Renate Groenewold is als teammanager aangesteld. Team Victorie zal met Gewest Friesland gaan samenwerken.

Hill was het afgelopen jaar bij Team Stressless coach van onder anderen Jan Blokhuijsen. Daarvoor was ze jarenlang bondscoach van de Nederlandse inlineskaters.

Mulder trainde acht jaar onder Gerard van Velde en werd in 2012 olympisch kampioen op de 500 meter. Daarnaast won hij twee keer de wereldtitel sprint.

Risico

Mulder beseft dat hij een risico neemt door een ploeg te beginnen die nog geen sponsor heeft gevonden. "De sportieve uitdaging en ambities wegen voor mij op dit moment zwaarder dan financiële zekerheid. We hebben een mooie groep goede en hongerige schaatsers bij elkaar gebracht met diezelfde insteek."

Hij kijkt uit naar de samenwerking met Hill. "Met haar werk ik al een paar zomers lang bij het inlineskaten en nu dus ook als vaste coach. Ze heeft een uitgesproken aanpak en filosofie. Ik heb er hierdoor veel vertrouwen in dat ik komend seizoen weer op niveau zal zijn. Want laat één ding duidelijk zijn: ik wil over twee jaar mijn olympische titel prolongeren."

Hill had ook andere aanbiedingen liggen, maar heeft er samen met Mulder bewust voor gekozen om iets nieuws te beginnen. "Die keuze is gebaseerd op de liefde en passie voor de schaatssport, met schaatsers die alles uit hun carrière willen halen. Terug naar de basis. We vinden het belangrijk om met een schone lei te beginnen en dat doen we met een nieuwe groep mensen vanuit een nieuwe situatie."

Team Corendon

Een deel van het management van Team Victorie maakt de overstap van het voormalige Team Corendon. Die ploeg houdt definitief op te bestaan, nadat Pro Skating geen nieuwe sponsor wist te vinden na het vertrek van Corendon.

"Het is gebleken dat het niet mogelijk was om een opvolger te vinden voor Corendon als hoofdsponsor", verklaart Pro Skating-directeur Chiel van Praag dinsdag in een persbericht. "Er zit na vijf mooie schaatsjaren met veel sportieve hoogtepunten nu niets anders op dan de bv te ontmantelen."

"In het belang van de schaatsers en de schaatssport vind ik het erg fijn om te zien dat de meesten inmiddels elders onderdak hebben gevonden. Het vandaag gepresenteerde initiatief van Team Victorie is iets wat ik van harte toejuich."

Van Praag vindt dat een samenwerking tussen Team Victorie en Pro Skating "praktisch logisch" geweest zou zijn maar heeft begrip voor het nieuwe initiatief. "Dat straalt veel passie uit en dat is mooi en wordt uiteraard gerespecteerd."

NUwerk

Tip de redactie