AMSTERDAM - Bondscoach Marco van Basten noemde de zege op Finland (3-1) een overwinning voor het voetbal. "Zij waren groot en fysiek sterk. Op die manier konden we zeker niet winnen. We hebben het dus in het voetbal gezocht, ook omdat we natuurlijk de betere voetballers hebben. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd op voetbalgebied gewonnen."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Basten was niet helemaal tevreden over het spel van Oranje. "Zeker in de beginfase liep het niet. Er zat ongeloof en twijfel in de ploeg. Dat kwam waarschijnlijk door de veranderde opstelling. De spelers moesten duidelijk even aan elkaar wennen. Na 0-1 ging het steeds beter. Bij vlagen speelden we daarna zelfs goed. Hiermee moeten we doorgaan. We zijn op de goede weg."

Pijn

Van Basten baalde woensdagavond in Amsterdam toch nog even van de 2-2 zaterdag in en tegen Macedonië. "Zeker nu die ploeg met 1-0 van Andorra heeft verloren. Een vreemde uitslag, die zeker pijn doet. Maar wij hebben wijze lessen getrokken in Macedonië."

Na die wedstrijd zaterdag kreeg Wesley Sneijder veel kritiek, nu ontving hij juist veel complimenten. "Het was een wereld van verschil", gaf toe. De Ajacied doelde daarmee zowel op zijn eigen spel als op de teamprestatie. "We hebben als een hechte ploeg gespeeld. Deze lijn moeten we de komende maanden doortrekken bij Oranje."

Aardig

Sneijder, de maker van 1-1, vond van zichzelf dat hij "vrij aardig" had gespeeld. "Ik heb veel ruimte voor mezelf en voor de ploeg kunnen scheppen. Ik ben enorm opgelucht dat het zo is gelopen. Dat doelpunt van mij zat er lekker in. De pass van Phillip Cocu was schitterend en absoluut geen kwestie van geluk."

Ruud van Nistelrooij maakte woensdagavond zijn rentree in het Nederlands elftal. De topschutter was na het EK in Portugal twee wedstrijden geschorst omdat hij aanmerkingen had op de scheidsrechter na de halve finale tegen thuisland Portugal. "Vooral mijn eerste treffer was mooi. Ik zat niet in de wedstrijd en probeerde een manier te vinden om daaruit te komen", aldus de spits.

Talentvol

De aanvaller van Manchester United zei te hebben genoten van het nieuwe elan van Oranje. "Het is heel erg mooi om hierbij te horen. Het is een groep heel talentvolle spelers die een grote toekomst voor zich hebben. Ik vind het fantastisch om met al mijn ervaring een bijdrage te leveren aan dit elftal. Het is misschien nog niet altijd heel erg mooi om te zien, maar het talent is zeker aanwezig. Alleen moet je ons wel even de tijd geven."

Minder gelukkig was bondscoach Antti Muurinen van Finland. "Als je tegen Oranje voetbalt, moet je de doelpunten natuurlijk niet zo eenvoudig weggeven." Muurinen doelde op momenten in de 39e en 41e minuut. Sneijder en Van Nistelrooij profiteerden dankbaar en voorkwamen dat Nederland met een achterstand moest rusten. Taino had de Finnen namelijk in de veertiende minuut aan de leiding gebracht.

Kwaliteit

Van Nistelrooij maakte in de 63e minuut de derde treffer van Oranje. "Maar toen was het duel al gespeeld. Eenmaal op voorsprong heeft Nederland laten zien dat het veel meer kwaliteit dan mijn ploeg heeft."