AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland met 3-1 gewonnen van Finland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met een uiteindelijk verdiende zege op Finland camoufleerde het Nederlands elftal woensdagavond enigszins dat het ook onder de nieuwe beoogde wonderdokter nog aan dezelfde kwalen als voorheen lijdt. Na drie kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland is ook geneesheer Van Basten nog op zoek naar het medicijn waarmee hij al zijn prachtige beloften kan waarmaken.

In de pas

Cijfermatig loopt het Nederlands elftal nog steeds keurig in de pas. Met zeven punten uit drie duels heeft het zelfs de minste verliespunten (2) van alle zeven ploegen in groep 1 van de WK-kwalificatie.

Net als tijdens de gelukkig gewonnen wedstrijd tegen Tsjechië (2-0) en het onbesliste duel met Macedonië (2-2) bleek dat het vernieuwde Oranje nog steeds de kwaliteit mist om tegen de betere ploegen van de wereld dwingend en zonder negatieve gevolgen aanvallend te spelen.

Sneijder

Na een snelle achterstand kwam het tegen de Finnen nog allemaal goed. Mooi was het om te zien hoe de twintigjarige Sneijder zijn ploeg bij de hand nam. Hij was betrokken bij nagenoeg alle goede aanvallen en nam ook nog eens de gelijkmaker voor zijn rekening.

Van Nistelrooij, de maker van de twee andere Nederlandse treffers, bewees ook maar weer eens dat hij maar weinig kansen nodig heeft. Beide uitblinkers konden met hun geslaagde optreden echter niet verhullen dat Oranje nog steeds niet ruim in de vleugelspitsen en verdedigers zit.

Hardwerkend

Gesteund door een prachtige loopbaan als topspits mag Marco van Basten sinds zijn aantreden keurig vertellen hoe mooi en dwingend hij met zijn ploeg wil spelen. Het huidige hardwerkend Oranje mag echter al blij zijn als het zonder puntenverlies het veld kan verlaten.

Geheel volgens de ideologie van klankbord en adviseur Cruijff heiligt Van Basten een systeem met vleugelspitsen. Bij absentie van de geblesseerde Robben heeft Nederland echter geen buitenspelers van internationale klasse. Castelen heeft als rechtsbuiten veel potentie. Trainer Gullit van Feyenoord zag hem in de aanloop van het seizoen echter niet voor niets als een reservespeler.

Kuijt

Gelegenheidslinksbuiten Kuijt deed wederom zijn stinkende best. Van een international in een ploeg die met de beste teams van de wereld wil meedingen naar de prijzen, wordt echter veel meer gevraagd. Verdedigend blijft het ook onder de nieuwe leiding behelpen. Na het vertrek van Stam maakt Van der Sar zelfs overuren.

Het was onthutsend om te zien hoe de twee meest geroutineerde Nederlandse veldspelers even voor de openingstreffer van Finland in de fout gingen. Cocu verloor in de veertiende minuut knullig een kopduel. Davids kon Kolkka vervolgens niet bijhouden. De oud-speler van Willem II en PSV raakte de lat. Taino kopte alsnog raak.

Verrassing

Net als tijdens de vier eerdere interlands onder zijn leiding verraste Van Basten met zijn basisopstelling. De bondscoach koos voor Van der Vaart als linkshalf. Davids begon als linksback. Vergeleken met de wedstrijd van vier dagen eerder in Macedonië startten in totaal vier andere spelers. Van Nistelrooij, Landzaat, Van der Vaart en Heitinga vervingen Van Hooijdonk, Van Bommel, Bouma en de geschorste Boulahrouz.

Met de gelijkmaker betaalde Sneijder de bondscoach in de 39e minuut terug voor het rotsvaste vertrouwen dat die in de middenvelder van Ajax heeft. Met zijn negentiende en twintigste treffer als international voorkwam Van Nistelrooij dat Finland tot de slotfase mocht hopen op een stuntje.

Glimlach

Oranje verliet uiteindelijk het veld met een glimlach en de geruststellende gedachte dat Robben binnenkort terugkeert van een blessure. Juist in de huidige speelwijze kan Van Basten de linksbuiten uitstekend gebruiken om al zijn mooie plannen te verwezenlijken.