UTRECHT - Het bestuur van FC Utrecht heeft het supportersbeleid aangescherpt om fatsoenlijk door de komende serie wedstrijden in het UEFA-bekertoernooi te komen. "We nemen deze maatregelen, omdat de grens is bereikt", zei voorzitter Martin Sturkenboom.

In samenspraak met de supportersvereniging wordt de verkoop van de toegangskaarten en de daaraan gekoppelde omwisselbiljetten voor de twee uitwedstrijden gecombineerd met een bewijs van goed gedrag.

Levenslang

"In die verklaring staat ook, dat we eventuele schade op de betreffende persoon kunnen verhalen en dat we stadion- en meereisverboden naar uitwedstrijden in binnen- en buitenland kunnen opleggen, zelfs tot levenslang toe", legde Sturkenboom uit.

"Aan deze verklaring van goed gedrag is onlosmakelijk een kopie van het paspoort verbonden. Deze gegevens kunnen we eventueel overdragen aan de bevoegde instanties."

'Munt-incident'

Aanleiding voor de strengere voorwaarden is het 'munt-incident' tijdens de uitwedstrijd tegen het Zweedse Djurgardens IF op 30 september (3-0). Doelman Touray werd tijdens dat duel op zijn hoofd geraakt door een muntje, dat volgens de UEFA door een aanhanger van FC Utrecht vanaf de tribune werd gegooid. FC Utrecht kreeg daarvoor eerder deze week een boete van ruim 9000 euro.

Sturkenboom zegt te beseffen dat zijn club zich geen nieuwe strafzaak kan permitteren bij de UEFA. FC Utrecht speelt uitwedstrijden tegen Real Zaragoza (21 oktober) en Club Brugge (25 november). Voor de thuiswedstrijden tegen Dnjepropetrovsk (4 november) en Austria Wien (16 december) zorgt FC Utrecht voor een uitgebreid showprogramma in het stadion. Met het entertainment wil het bestuur ertoe bijdragen dat de supporters op de middag voor de wedstrijd uit het stadscentrum wegblijven.