Maarten Tjallingii kleurde zondag de derde en laatste Giro-etappe op Nederlandse bodem. Het leverde hem tot zijn vreugde de bergtrui op.

Terwijl zijn landgenoot Tom Dumoulin de leiderstrui in Arnhem moest afstaan aan ritwinnaar Marcel Kittel, was er dankzij Tjallingii toch Nederlands succes.

De renner van Lotto-Jumbo zat mee in een lange ontsnapping en greep de leiding in het bergklassement doordat hij als eerste boven was op de Posbank.

"Ik heb alles op alles gezet om die sprint te winnen", aldus Tjallingii, die veel steun had aan de massale aanmoedigingen.

"Het publiek heeft me helemaal opgezweept. De mensen schreeuwden zo hard dat ik mijn benen niet meer voelde. Ik wilde dit zo graag, was er helemaal op gefocust. Bovenop de Posbank blokkeerde ik vervolgens ook volledig. Ik kreeg mijn benen nauwelijks nog rond."

Extreem

Een dag eerder was de 38-jarige Nederlander ook al ten aanval getrokken. "Toen zei ik nog dat het 'once in a lifetime’ was, maar het werd dus 'twice in a lifetime’."

Langs de route stonden een hoop bekenden van de renner. "Ik woon in Arnhem en we reden in deze rit op tweehonderd meter van mijn huis. Mijn benen waren nog wat zwaar van zaterdag, maar mijn moraal was extreem hoog. Ik ben heel blij dat ik de blauwe trui mag dragen."

Voor Lotto-Jumbo was er zondag niet alleen goed nieuws. Primoz Roglic, die op de openingsdag nog knap tweede werd in de tijdrit, kwam hard ten val op weg naar Arnhem. De Sloveen verloor bijna acht minuten.

"Zijn val is een flinke domper", stelde ploegleider Addy Engels. "We gingen er niet van uit dat hij een klassement zou gaan rijden in de Giro, maar dat die aspiraties door een valpartij uit het oog worden verloren, is heel jammer."

Desondanks overheerste bij de ploeg de blijdschap na de ritten door Nederland. "Deze dagen waren speciaal", zei Engels. "Het leken wel drie nationale feestdagen."

Bekijk de klassementen