Voormalig schansspringer Primoz Roglic was vrijdag de verrassing van de openingsdag van de Giro d'Italia door tweede te worden in de tijdrit in Apeldoorn. Ook bij zijn ploeg Lotto-Jumbo zagen ze zo'n goede uitslag niet aankomen.

"We zagen wel dat hij beter werd, maar dit is voor iedereen een grote verrassing", aldus ploegleider Jan Boven van Lotto-Jumbo in gesprek met NU.nl.

Ploegmaat Martijn Keizer, die zelf veertiende werd op zeventien seconden van winnaar Tom Dumoulin, sloot zich daarbij aan. "Wij hebben dezelfde voorbereiding gehad op deze Ronde van Italië en dit had ik absoluut niet voor mogelijk gehouden."

De surprise was compleet geweest als Roglic de eerste roze trui voor zich had opgeëist, maar de 26-jarige Sloveen werd in de 9,8 kilometer lange chronorace op 0,022 seconden afgetroefd door Dumoulin.

"Zijn trainer zal wel een nachtje minder slapen. Zoveel kansen krijg je niet om een rit in de Giro te winnen en dan is het even zuur als het verschil zo klein is", stelt Boven. "Maar Dumoulin verdient het zeker en het is ook mooi dat een Nederlander hier in Apeldoorn voor eigen publiek heeft gewonnen."

Thuiswedstrijd

Roglic was zelf snel over de teleurstelling heen van het missen van de zege in zijn eerste etappe ooit in een grote ronde. "Het was uiteindelijk nog heel close, maar ik ben vooral heel, heel, heel blij."

"Natuurlijk is het jammer dat ik net naast de roze trui grijp, maar zelfs in mijn stoutste dromen dacht ik niet dat het mogelijk was om zo'n goede tijdrit te rijden en om voor een topklassering te gaan met al deze sterke renners aan de start."

De Sloveen in Nederlandse dienst had naar eigen zeggen veel hulp van de tienduizenden Nederlandse supporters langs het parcours.

"Het was waanzinnig, ik kon mijn ploegleider niet eens goed horen door al het geluid van de fans. Het voelde echt als een thuiswedstrijd vandaag."

Schansspringen

Roglic is pas bezig aan zijn vierde seizoen als wielrenner. Tot 2011 deed hij op topniveau aan schansspringen, maar na een harde valpartij stopte hij met die sport. Bij Lotto-Jumbo rijdt hij dit jaar voor het eerst op World Tour-niveau en in februari toonde hij met een vijfde plaats in het eindklassement van de Ronde van Algarve al zijn potentie.

"We weten niet waar de grens ligt bij Primoz, dat is ook het spannende voor ons", zegt Boven. "Alles is eigenlijk nog een uitdaging voor hem."

"Maar doordat hij al jaren op wereldniveau heeft gesport, weet hij ook heel goed wat hij wel en niet kan en waar hij nog aan moet werken. Fietstechnisch kunnen we hem nog dingen bijbrengen, maar lichamelijk weet hij prima hoe hij zich moet voorbereiden."

Ondanks zijn knappe uitslag in Apeldoorn zal Roglic zich in het vervolg van de Ronde van Italië vooral richten op het bijstaan van kopman Steven Kruijswijk, die vrijdag 22e werd op 22 seconden van Dumoulin.

"We hopen met Primoz een renner te hebben die Steven goed kan bijstaan in de bergritten in de laatste week, iets wat we vorig jaar misschien wat misten", aldus Boven. "Primoz heeft in ieder geval aangetoond dat hij in vorm is."