Tom Dumoulin kon vorig jaar bij de start van de Tour de France in Utrecht zijn favorietenrol niet waarmaken, maar de tijdrijder maakte dat vrijdag meer dan goed door in Apeldoorn de eerste etappe van de Giro d'Italia te winnen.

"Het is vooral genieten, maar ik denk ook dat het een opluchting is voor Tom", zegt ploegleider Marc Reef van Giant-Alpecin, het team van Dumoulin. "Als je kijkt wat er deze week en ook vandaag allemaal rondom hem gebeurde; de druk van buitenaf op hem was immens. Dat doet natuurlijk ook wat met hem."

Voor de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk vorig jaar juli in Utrecht was de aandacht voor de Limburger zo mogelijk nog groter en toen kon hij met een vierde plaats op acht seconden van winnaar Rohan Dennis niet aan de verwachtingen voldoen.

Die ervaring hielp Dumoulin vrijdag in Apeldoorn, waar hij de tijdrit van 9,8 kilometer op zijn naam schreef door Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic met 0,022 seconden af te troeven. "Voor zijn doen reed Tom vorig jaar in de Tour een heel goede tijdrit, maar het bracht niet wat we gehoopt hadden", aldus Reef. "Dit is daarom weer een stap voor hem. Hij ziet wat hij kan en wat hij moet doen om optimaal te presteren."

"Iedere keer als je in zo'n situatie komt waar de druk hoog is, dan leer je weer wat bij. Door de ervaring van vorig jaar wist hij vandaag hoe het zou voelen en wat er zou komen."

Communicatie

De lessen van de Tour zorgden er ook voor dat Dumoulin en zijn ploeg de voorbereiding op de tijdrit in Apeldoorn wat anders aanpakten dan in Utrecht.

"Vorig jaar waren we voor de dag van de Tourstart al een aantal keer op het parcours geweest", stelt Reef. "Op de dag zelf was Tom echter niet zo gefocust, dus nu hebben we parcours helemaal niet verkend voor vandaag. We hebben daardoor een voorbereiding gedaan zoals we die normaal ook altijd doen en dat heeft goed gewerkt."

Reef, die in de auto achter Dumoulin reed tijdens zijn rit, had ook zijn coaching aangepast. "We hebben voor een ander communicatiesysteem gekozen dan vorig jaar in Utrecht, omdat hij toen door al het geluid van de mensen langs het parcours niks kon horen van wat wij zeiden."

"Nu hoorde hij ons wel en dan probeer je hem zoveel mogelijk positieve energie mee te geven. Zeker op het eind, toen we zagen dat zijn snelheid terugliep, hebben we geprobeerd hem erdoorheen te slepen. We bleven maar praten, zodat hij zich misschien ging ergeren aan het geluid in zijn oor en de focus niet op de pijn in zijn benen lag."

Desondanks hield Dumoulin op de streep amper wat over op de verrassende nummer twee Roglic. "Het was zenuwslopend", glimlacht trainer Adriaan Helmantel, die achter het stuur van de volgauto zat. "Een verschil van 22 duizendsten is natuurlijk niks, maar ach, er zijn ook olympische titels gewonnen op duizendsten van een seconde."

Aanrijding

Dumoulin bezorgde Giant-Alpecin zo niet alleen de eerste roze trui, maar ook de eerste zege van 2016. De Duitse formatie kende tot vrijdag een heel lastig seizoen, onder meer door een aanrijding eind januari bij een trainingsrit in Spanje waar zes renners bij betrokken waren.

"We hebben wel wat tegenslagen gehad in het voorjaar, maar daar hebben we na de klassiekers een streep onder gezet", aldus Reef. "Maar dit is natuurlijk een fantastische manier om je eerste zege van het jaar te boeken."