Almere City en MVV hebben de tweede ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie bereikt. FC Emmen en FC Volendam werden uitgeschakeld.

Almere City won vrijdag de return in Emmen met liefst 4-1, nadat maandag het heenduel in eigen huis al met dezelfde cijfers werd gewonnen.

De ploeg van trainer Jack de Gier neemt het in de volgende ronde op tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Dat is momenteel Willem II, maar Excelsior staat slechts één punt hoger en kreeg negen doelpunten meer tegen.

Willem II speelt zondag op de slotdag van de Eredivisie uit tegen het al veilige Roda JC, Excelsior reist naar het al gedegradeerde SC Cambuur.

Video: Samenvatting FC Emmen-Almere City

FC Emmen startte vrijdag nog wel sterk en kwam via Erixon Danso na negen minuten op een 1-0 voorsprong. Almere City was in de eerste helft nog dichtbij de gelijkmaker, maar Pelle van Amersfoort raakte in kansrijke positie de paal.

Na rust was het verzet van FC Emmen al snel gebroken. Verdediger Tim Siekman pakte een domme tweede gele kaart en Almere City profiteerde van de overtalsituatie.

Invaller Jason Oost was met drie treffers in een tijdsbestek van twintig minuten de grote man aan de kant van de winnaar van de vierde periodetitel in de Jupiler League. Soufyan Ahannach zorgde in de slotfase nog voor de 4-1.

Oost is de eerste Nederlander met een hattrick in de nacompetitie sinds Paul de Lange, die drie keer scoorde voor RBC Roosendaal in 2007.

MVV

MVV maakt eveneens nog altijd kans op promotie naar de Eredivisie. De Limburgers waren vrijdag ook op bezoek bij FC Volendam te sterk en mag zich nu gaan opmaken voor een duel met De Graafschap.

Net als het eerste duel werd er ook vrijdag met 2-1 gewonnen. Beide MVV-goals kwamen op naam van Jordy Croux. Bij zijn openingstreffer verraste hij zijn man door plots uit zijn rug te komen en de bal binnen te tikken.

In de tweede helft scoorde hij na een snelle aanval door het midden. Kevin van Kippersluis maakte namens FC Volendam de eretreffer.

FC Volendam is dus uitgespeeld, terwijl het er aan het begin van het seizoen zo rooskleurig uitzag. Het team pakte de eerste periodetitel met zeven overwinningen en één gelijkspel en leek in de race voor de titel. De club speelt echter ook volgend jaar in de Jupiler League.

Video: Samenvatting FC Volendam-MVV