Martijn Keizer keek vrijdag met gemengde gevoelens terug op zijn tijdrit in de Giro d’Italia in Apeldoorn.

De renner van Lotto Jumbo had last van de wind en deed 11.20 minuten over de 9,8 kilometer. Hij werd daarmee veertiende, op zeventien seconden van winnaar Tom Dumoulin.

"Het was flink afzien, al wist ik van tevoren dat het lastig zou worden. Toch viel het alsnog tegen op het laatst door de harde tegenwind. Ik was in het begin wat te gretig. Door de harde tegenwind in de laatste drie kilometer viel ik tegen het einde stil."

De 25-jarige Nederlander genoot van de omstandigheden in Apeldoorn. "Het was wel een supergave ervaring om tussen al die mensen te rijden. Hoe dichter bij de finish hoe meer mensen er stonden. Het geluid werd naar de finish toe steeds harder en de mensen deden steeds gekker."

Keizer mikte voor de tijdrit op een plek bij de eerste vijf. "Ik hoopte door het publiek een beetje extra te krijgen, maar het is niet de uitslag geworden waar ik op had gehoopt."

Tjalingii

Ploeggenoot Maarten Tjalingii, die als 46e eindigde op 34 seconden van Dumoulin, genoot ook van de omstandigheden in Apeldoorn. "Het is echt waanzinnig om door tienduizenden mensen heen te rijden. Supervet, ik had overal kippenvel."

Steven Kruijswijk hield een goed gevoel over aan de race tegen de klok. De kopman van Lotto-Jumbo eindigde als 22ste op evenzoveel seconden van Dumoulin. "Het was oké, voor mijn doen reed ik een goede proloog. Hier kan ik mee verder'', zei Kruijswijk, wiens belangrijke dagen later in de bergen volgen.

Hij vergeleek de sfeer rond het parcours met Utrecht, waar hij vorig jaar de start van de Tour de France beleefde. "Het enthousiasme van de mensen werkt zeer motiverend. Het was mooi om hier te rijden.''

Verrast was hij over de tweede plaats van ploeggenoot Primoz Roglic, een van de mannen die Kruijswijk straks in het hooggebergte moet helpen. "We zijn samen op hoogtestage geweest. Hij was wel bezig met deze tijdrit, maar dat hij hier tweede zou worden had niemand verwacht.''