De Nederlanders volleybalsters hebben er vertrouwen in dat Oranje zich over twee weken bij het laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor het eerst in twintig jaar kan plaatsen voor de Spelen, hoewel voor de meeste internationals hun clubseizoen pas net is afgelopen.

"De planning is niet respectvol richting de speelsters, maar ik wil liever niet klagen over zaken waarop ik geen controle heb", aldus bondscoach Giovanni Guidetti woensdag op Papendal.

De Nederlandse volleybalsters, die voor clubs spelen in onder meer Turkije, Italië en Duitsland, konden zich zondag pas op Papendal melden. De competitie voor speelsters van tegenstanders Japan, Zuid-Korea en Thailand was al een maand eerder klaar.

"Maar mijn speelsters zullen klaar zijn voor het OKT", stelt Guidetti, die zelf clubcoach is van het Turkse Vakifbank Istanbul. "Dit is zo groot, ze hebben geen rust nodig."

Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues was pas vorige week donderdag klaar bij haar Poolse club PGE Atom Sopot, maar ze sluit zich aan bij de woorden van de bondscoach. 

"Iedereen droomt ervan om de Spelen te bereiken, dus we stellen ons erop in dat we direct door moeten. Het motto van dit team is niet voor niks: we gaan door."

Gevaarlijk

Oranje wist zich in januari net niet voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor de Spelen. Bij het Europese OKT in Turkije verloor de nummer twee van het EK in de finale van Europees kampioen Rusland.

De volleybalsters kwalificeerden zich wel voor het tweede OKT in Japan, waar ze tussen 14 en 22 mei met acht ploegen strijden om vier tickets, waarvan er één sowieso naar een Aziatisch land gaat.

Oranje, de huidige nummer veertien van de wereldranglijst, begint het OKT zaterdag 14 mei met een wedstrijd tegen Kazachstan (26e op de mondiale ranking). Daarna volgen, met twee rustdagen tussendoor, Zuid-Korea (negende), Thailand (dertiende), de Dominicaanse Republiek (zevende), Italië (achtste), Peru (21e) en Japan (vijfde).

"Er zitten veel gevaarlijke tegenstanders tussen, er zijn geen makkelijke wedstrijden'', stelt Guidetti, die dezelfde veertien vrouwen heeft opgeroepen als vijf maanden geleden. "Maar ik geloof dat dit team Rio zal halen."