De onderzoekscommissie van wereldvoetbalbond FIFA wil voormalig vice-voorzitter Jeffrey Webb een levenslange schorsing opleggen.

Dat blijkt uit het rapport dat de commissie heeft opgesteld op basis van het onderzoek naar de bestuurder, die wordt verdacht van fraude en witwassen.

De juridische commissie van de FIFA start naar aanleiding van het rapport een juridische procedure tegen Webb en zal uiteindelijk de straf bepalen.

De 51-jarige Webb was één van de zeven hoge FIFA-officials die vlak voor het begin van het FIFA-congres vorig jaar mei in Zwitserland, met de herbenoeming van voorzitter Sepp Blatter, werd gearresteerd.

In december 2015 gaf de voormalig president van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF toe dat hij tussen 2012 en 2014 betrokken is geweest bij zeven corruptieschandalen.

De bestuurder betuigde tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten spijt. "Ik betreur mijn deelname aan deze illegale praktijken. Ik was verkeerd bezig", zei Webb, die tientallen miljoenen dollars zou hebben verdiend met onder andere het aannemen van smeergeld van sportmarketingbedrijven in ruil voor commerciële rechten voor het WK van 2018.

"Ik geloofde dat zulke aanbiedingen gebruikelijk waren in deze branche, dergelijke deals waren wijdverspreid binnen de FIFA."