De Franse spelersvakbond heeft voetbalbond LFP opgeroepen om kunstgras vanaf komend seizoen te verbieden in de Ligue 1.

Aanleiding is de knieblessure die Lille-speler Sofiane Boufal zaterdag opliep op het veld van FC Lorient. De aanvaller moet een operatie ondergaan en mist de laatste twee duels van het seizoen.

''De gezondheid van de spelers moet gaan boven alle andere argumenten, zoals klimaat, onderhoudskosten of gevolgen voor het spel'', aldus de Union Nationale des Footballeurs professionnels op de eigen website.

''Alle studies wijzen uit dat spelen op een synthetische ondergrond belastender is voor gewrichten en grotere kans geeft op spierblessures en schaafwonden. Een verbod op kunstgras zou spelers vrijwaren van deze risico's die een goede uitoefening van hun beroep als voetballer in gevaar brengen."

FC Lorient heeft al aangekondigd het kunstgras komende zomer te vervangen door echt gras. Nancy, dat als promovendus komend seizoen in de Ligue 1 speelt, heeft dan als enige club op het hoogste niveau nog wel een kunstgrasveld.

De Franse voetbalbond was al van plan om kunstgras vanaf het seizoen 2018/2019 te verbieden in de twee hoogste divisies.  

Nederland

De Nederlandse spelersvakbond VVCS is het niet eens met de Franse collega's. Volgens de VVCS toont onderzoek juist aan dat er op kunstgras geen grotere kans is op blessures. 

''Wel spelen ook in Nederland de meeste voetballers liever op een goede natuurgrasmat'', zegt voorzitter Danny Hesp. ''Bij onze achterban leven vooral voetbaltechnische argumenten. Het spel op kunstgras is heel anders. De bal stuitert anders, het spel is sneller en minder fysiek. Dat zou er mede toe kunnen leiden dat we de aansluiting met Europa kwijtraken.''

De Eredivisie heeft met ADO Den Haag, PEC Zwolle, Excelsior, SC Cambuur, Heracles Almelo en Roda JC zes clubs met een kunstgrasveld. In de Jupiler League hebben zelfs veertien van de negentien clubs kunstgras.