ZEIST - Rafael van der Vaart, Wilfred Bouma en Kevin Hofland maken voor het eerst deel uit van de Nederlandse selectie onder bewind van bondscoach Dick Advocaat. Hij heeft het drietal opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd woensdag in en tegen Noorwegen.

Deze ontmoeting in Oslo is een laatste test voor het eerste EK-kwalificatieduel op 7 september met Wit-Rusland in Eindhoven. "Ik heb nu een selectie met twintig spelers. Voor de wedstrijd tegen de Wit-Russen moet deze groep in principe worden teruggebracht tot achttien", aldus Advocaat.

In tegenstelling tot de interland in mei tegen de Verenigde Staten ontbreken Jaap Stam, Sander Westerveld, Denny Landzaat en Victor Sikora. "Ik heb Stam niet opgeroepen, omdat hij door een lichte achillespeesblessure bij Lazio nog geen volledige wedstrijd heeft gespeeld. Ik wil hem komende week nog wat extra rust gunnen. Verder waren er voor deze interland geen beperkingen. Iedereen was beschikbaar."

Van der Vaart

Voor de 19-jarige Van der Vaart is het de tweede keer dat hij in de selectie van Oranje is opgenomen. In de aanloop nar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra oktober vorig jaar, werd hij op het laatste moment door de toenmalige bondscoach Van Gaal bij de ploeg gehaald. "Van der Vaart heeft bij Ajax laten zien wat hij kan. De trip naar Noorwegen is een mooie gelegenheid om ook in het Nederlandse elftal te tonen wat hij in zijn mars heeft."

Bouma

Advocaat heeft Hofland nooit eerder kunnen oproepen wegens blessures. In Bouma ziet hij een goede kandidaat om de vacante positie van linksback op te vullen. Deze plaats is vrijgekomen, omdat Arthur Numan zijn interlandloopbaan heeft beëindigd.

De volledige selectie: Edwin van der Sar (Fulham), Ronald Waterreus (PSV), Frank de Boer, Patrick Kluivert, Phillip Cocu, Michael Reiziger (Barcelona), Wilfred Bouma, Kevin Hofland, André Ooijer, Mark van Bommel (PSV), Fernando Ricksen (Glasgow Rangers), Paul Bosvelt, Pierre van Hooijdonk (Feyenoord), Edgar Davids (Juventus), Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde (Ajax), Jerrel Hasselbaink, Boudewijn Zenden (Chelsea), Roy Makaay (Deportivo la Coruna), Ruud van Nistelrooy (Manchester United).