Ajax-trainer Frank de Boer vindt dat zijn ploeg het kampioenschap volgende week tegen De Graafschap niet meer weg mag geven.

"Natuurlijk mag het dan niet meer misgaan, maar het blijft wel sport. We hebben nu nog niets. Daar is iedereen zich van bewust", aldus De Boer tegenover FOX Sports.

Ajax behield zondag door de 4-0 overwinning op FC Twente een voorsprong van zes doelpunten op nummer twee PSV, dat met 6-2 won van SC Cambuur. De Eindhovenaren, die in punten gelijk staan met Ajax, gaan in speelronde 34 op bezoek bij PEC Zwolle.

De Boer was tevreden over het spel van zijn ploeg tegen Twente. "We hebben ons niet beziggehouden met de uitslag van PSV. Het is mooi dat we vier goals hebben gemaakt."

Hij koos voor de verandering niet één speler als man van de wedstrijd. "Ik vond het wel passend om de hele ploeg de credits te geven", zei De Boer.

Brede selectie

Tegen FC Twente maakte A-junior Vaclav Cerny de openingstreffer. Mike van der Hoorn, lang veroordeeld tot de bank, zorgde voor de bevrijdende 2-0. Wisselspeler Viktor Fischer tekende voor 3-0 en Thulani Serero, vaak niet eens bij de selectie, was misschien wel de beste speler van de thuisploeg.

"Je ziet maar weer hoe belangrijk het is om een brede selectie te hebben", zei De Boer. "Dat is een prettige luxe. Want Nick Viergever deed het ook weer geweldig en gelukkig zijn Jaïro Riedewald en Kenny Tete terug. Ik ben heel blij met deze groep. Ze hebben ook nu weer laten zien dat ze dolgraag kampioen willen worden. En als ik dan toch iemand had moeten kiezen, dan vond ik Joël Veltman ook wel goed."

De 45-jarige trainer was ook erg tevreden over Serero, die opnieuw de voorkeur kreeg op het middenveld boven Riechedly Bazoer. "Hij speelde heel goed, vooral in de tweede helft. Hij was continu de aanjager, dat willen we graag zien."

Mindere fase

De Boer erkende wel dat Ajax een mindere fase had in de tweede helft. "Toen kwam Twente er een paar keer goed uit, maar gelukkig redde Jasper Cillessen goed op het schot van Ziyech. Daarna maakten wij de tweede treffer en gingen we weer beter spelen."

Die tweede treffer voelde voor Ajax-aanvoerder Davy Klaassen als een bevrijding. "Zolang het 1-0 blijft, hoeft hij voor FC Twente maar één keer goed te vallen. Ik kreeg ook zware benen, dus ik was erg blij met de 2-0. Een overwinning van 4-0 tegen Twente is gewoon goed."

"Voor volgende week tegen De Graafschap hebben we maar één taak: winnen. Dit mogen we niet meer weggeven", aldus Klaassen.

''Zo dichtbij en zo ver weg'', zei Van der Hoorn. ''Natuurlijk was het leuk om die euforie in het stadion mee te maken'', bekende de maker van de 2-0. ''Maar laten we nu niet denken dat we er al zijn omdat De Graafschap nergens meer voor speelt. Nu is het zaak geconcentreerd te blijven en nog een keer te doen wat we moeten doen.''

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie