ROTTERDAM - Sparta lijkt alleen in de nacompetitie te kunnen knokken voor lijfsbehoud. De Kasteelploeg wankelde in de derby tegen Excelsior, maar won uiteindelijk fortuinlijk met 1-0 door een treffer van Sanou na rust. De overwinning was op basis van het veldspel en het aantal kansen totaal onverdiend, maar de strijdlust van Sparta gaf toch de doorslag.
Sparta

In de slotfase kreeg eerstedivisieclub Excelsior mogelijkheden genoeg om gelijk te maken, maar Koswal, Buffel, El Hamdaoui en Mtiliga verzuimden om de oudste club in het betaald voetbal richting eerste divisie te duwen.

Volendam uitgeschakeld

De strijd in poule B is door de zege van Sparta nog geheel open. ADO Den Haag en Sparta leiden met vier punten uit twee duels, gevolgd door Excelsior met drie punten. Volendam is na twee nederlagen vrijwel uitgeschakeld.

Vorig seizoen zorgden Excelsior en Sparta op Woudestein nog voor een spektakelstuk. Sparta won door twee doelpunten van Elkhattabi in de slotminuten met 4-3 en stelde toen min of meer lijfsbehoud zeker. Excelsior kwam de onverdiende nederlaag niet meer te boven en speelde in de resterende wedstrijden niet meer mee.

Van spanning en sensatie was in de derby van maandagavond geen sprake. Vooral Sparta zat totaal niet in de wedstrijd en toonde aan waarom het slechts zeventiende in de eredivisie werd. Ook routinier Winter slaagde er niet in enige lijn in het spel van de thuisploeg te krijgen en in de spits miste Koevermans vele kansen.

Kansen

Ook Excelsior haalde zijn goede niveau van de competitie niet, maar kreeg in de eerste helft wel de beste kansen. Lopes kopte in vrije positie voorlangs, Koswal gleed een voorzet van Pinas over het doel van Kooiman en Buffel schoot voorlangs. Sparta was slechts een keer gevaarlijk toen Boukhari in de tiende minuut op de paal knalde.

Defensie

De toch al zwakke defensie van Sparta moest al in de 25e minuut verder zonder de geblesseerde Marilia. Bovendien moest trainer Rijkaard in de rust zijn ploeg op nog twee posities wijzigen. Linkerverdediger Van der Meer en Winter haakten met kwetsuren af.

Sanou

De tweede helft was bedroevend. Door de inbreng van Sanou werd Sparta weliswaar wat gevaarlijker via de rechtervleugel, maar Koevermans was in de spits kansloos tegen het duo Olfers en Breuer.

Rijkaard nam voor het begin van de nacompetitie al afscheid van Bram Marbus, die komend seizoen terugkeert naar Go Ahead Eagles. Gezien de onmacht van Sparta voorin had Marbus net als vorig seizoen zeker dienst kunnen doen als breekijzer.

Uiteindelijk zorgde Sanou in de 69e minuut voor de beslissing. Breuer van Excelsior ging in de fout. Doelman Malkowski keerde vervolgens de inzet van Boukhari, maar was kansloos op de kopbal van Sanou.

Daarna bleef Sparta met alle geluk van de wereld overeind. Excelsior verloor voor de vijfde keer van de rivaal in een wedstrijd voor de nacompetitie en opnieuw had er meer ingezeten.