Dylan Groenewegen heeft vrijdag de eerste etappe van de Ronde van Yorkshire op zijn naam geschreven. De renner van Lotto-Jumbo was na 186 kilometer de sterkste in de massasprint.

De 22-jarige Groenewegen bleef in de straten van Settle de Australiër Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) en de Duitser Nikias Arndt (Giant-Alpecin) nipt voor.

"Ik ben geen moment in het gedrang gekomen. Dit was een lead-out zoals het moet zijn", zei Groenewegen op de site van zijn ploeg. "Toen ik aanging, wist ik eigenlijk al dat ik zou gaan winnen. Ik zag dat Ewen in mijn wiel zat, maar hij is er nooit naast gekomen."

"Ik heb een goed voorjaar gehad en nu heb ik een korte rustperiode achter de rust. Ik heb de afgelopen weken goed getraind en het is heerlijk om mijn nieuwe periode meteen met een overwinning te beginnen", aldus Groenewegen.

De Nederlanders Danny van Poppel (Team Sky) en Floris Gerts (BMC) eindigden eveneens in de top tien. Zij werden respectievelijk vijfde en zesde.

Voeckler

De eerste etappe van Beverley naar Settle kreeg kleur door een groep vluchters. De sprintersploegen lieten zich echter niet verrassen en dus werd de ontsnapping teruggehaald. Pogingen van onder meer Thomas Voeckler en Steve Cummings om nog weg te komen liepen op niets uit.

Groenewegen is door zijn derde overwinning dit seizoen ook de eerste drager van de leiderstrui. Hij draagt het kleinood zaterdag als er een 136 kilometer lange rit van Otley naar Doncaster wordt verreden.