Tom Dumoulin is vrijdag als tweede geëindigd in de individuele tijdrit over 15,1 kilometer in de Ronde van Romandië.

De dagzege ging naar de Fransman Thibaut Pinot (FDJ), die in de straten van Sion slechts twee seconden sneller was dan de Nederlander van Giant-Alpecin: 20.21 om 20.23 minuten.

Dumoulin moest dinsdag in de proloog ook al genoegen nemen met de tweede plaats.

"Het is heel teleurstellend om weer als tweede te eindigen'', liet Dumoulin de website van zijn ploeg weten. "Ik reed een sterke tijdrit, maar het was helaas niet genoeg om te winnen. Ik heb geen fouten gemaakt en mijn krachten goed verdeeld over het parcours.''

Donderdag verloor Dumoulin nog flink wat tijd in een bergrit vanwege maagproblemen. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen last meer van.

Nairo Quintana blijft aan de leiding van het algemeen klassement. De Colombiaan van Movistar werd zesde in 20.30 minuten en heeft 23 seconden voorsprong op Pinot. Dumoulin is op vijftig seconden van Quintana terug te vinden op de vijfde plek.

Spannende start

De rit tegen de klok, die werd gekenmerkt door een beklimming, kende een spannende start. Bob Jungels, Chris Froome en Jerome Coppel reden dezelfde tijd (20.30), maar omdat Jungels daar minder honderdsten voor nodig had, ging de Luxemburger van Etixx-Quick Step lange tijd aan de leiding.

Dumoulin dook in de slotfase van de etappe onder de tijd van Jungels. Enkel Pinot slaagde er nog in de tijd van de Limburger te verbeteren. Bij de tijdmeting bovenop de klim reed hij tien tellen sneller dan Dumoulin. Aan de finish was daar nog twee seconden van over.

De Ronde van Romandië duurt nog tot en met zondag. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma.