DOETINCHEM - Jong Oranje toonde dinsdagavond in Doetinchem aan dat het met de offensieve toekomst van het Nederlandse voetbal wel goed zit. De jeugdige talenten waren in De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, veel te sterk voor hun leeftijdsgenoten van Finland, 4-1.

Door de zege staat Nederland in groep 1 van kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2006 eerste, met zeven punten uit drie duels.

Aanvallend

Vooral aanvallend heeft bondscoach Foppe de Haan een verzameling uitstekende voetballers onder zich, al hadden ze na rust veel meer moeten doen met alle gecreëerde kansen. Collins John en Robin van Persie zijn gezegend met een talent dat al in een vroeg stadium werd opgemerkt door clubs in Engeland.

John heeft bij Fulham regelmatig een basisplaats en succescoach Arsene Wenger van Arsenal heeft probleemkind Van Persie deze zomer onder de vleugels genomen. Tegen de Finnen toonde Van Persie bij vlagen zijn unieke talent.

Prachtig

Met wonderschone passeerbewegingen en prachtige passjes kreeg hij de liefhebbers dinsdagavond op de banken in Doetinchem. De aanvallende uitblinker bij Oranje voetbalt echter nog gewoon in Nederland.

Sterker, Ajacied De Ridder heeft in Amsterdam niet eens een basisplaats. Bij Jong Oranje heeft hij echter een vaste plek op de rechterflank. Zijn directe tegenstander Hauhia kreeg het hele duel geen vat op de balvaardige rechtsbuiten.

Kruin

De Ridder stond in de 28e minuut aan de basis van de 1-0. Hij trapte een vrije bal op de kruin van de mee opgekomen verdediger Van Mosselveld die de bal binnenknikte, 1-0.

Het tweede doelpunt van de avond kwam op naam van de enige eerstedivisiespeler in het basiselftal van De Haan. El Hamdaoui, die redelijk onzichtbaar was, rukte op over de linkerkant, haalde de achterlijn en verraste de Finse keeper Maenpaa met een schuiver in de verre hoek, 2-0.

Verdediging

Dat de verdediging nog niet van internationale klasse is, lijkt een typisch Nederlands probleem. Ook het 'grote' Oranje heeft verdedigend de nodige problemen. Aan de 2-1 van Finland ging een aantal blunders in de defensie vooraf, voordat Kuqi in de 53e minuut de 2-1 mocht binnentikken.

Pas in de slotfase nam Jong Oranje definitief afstand van de Finnen. Invaller Huntelaar en Van Persie (strafschop) brachten de eindstand verdiend op 4-1.