Kiki Bertens heeft donderdag met de nodige moeite de halve eindstrijd bereikt van het WTA-toernooi in Rabat. Igor Sijsling slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in München.

Bertens rekende in de kwartfinales op het Marokkaanse gravel in drie sets af met haar Kazachstaanse opponente Yulia Putintseva.

Na twee uur en 41 minuten stond er 6-3, 6-7 (4), 6-3 op het scorebord tegen de als achtste geplaatste Putintseva, die 42 plaatsen hoger geklasseerd staat op de wereldranglijst.

In totaal benutte Bertens zes van haar twaalf breakpunten tegen de 21-jarige Putintseva. Zelf kreeg de Wateringse vijftien breakkansen tegen, waarvan ze er liefst dertien wegwerkte.

In de halve finales neemt de Nederlandse nummer 97 van de wereld het op tegen de de Nieuw-Zeelandse qualifier Marina Erakovic. De 24-jarige Bertens had zich in Rabat eerder ontdaan van Anna Karolina Schmiedlova en Sara Sorrbes Tormo.

Bertens schreef het Marokkaanse toernooi in 2012 op haar naam door in de finale van Laura Pous Tio te winnen. Het toernooi vond destijds plaats in Fez.

Sijsling

De 28-jarige Sijsling was in de tweede ronde niet opgewassen tegen de Slowaak Jozef Kovalik: 6-3 en 6-4.

De Amsterdammer had het eigenlijk op moeten nemen tegen Gaël Monfils, maar de als tweede ingeschaalde Fransman trok zich op het laatste moment terug vanwege een blessure.

Daardoor werd Kovalik de tegenstander van Sijsling, die in de kwalificaties van het ATP 250-evenement nog in twee sets won van de nummer 139 van de wereld.

Sijsling, die acht plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, was in de eerste ronde te sterk voor de Italiaan Marco Cecchinato.

Breaks

Sijsling brak Kovalik in de openingsgame, maar leverde vervolgens drie keer op rij zijn service in. De Nederlander kwam nog wel terug tot 5-3, maar verder liet Kovalik het niet komen (6-3).

Bij een 2-2 stand in de tweede set ging de Slowaak opnieuw door de opslag van Sijsling heen, maar laatstgenoemde maakte die break gelijk ongedaan.

Op 4-4 noteerde Kovalik echter de beslissende break, waarna hij op love de wedstrijd uitmaakte op eigen service.