ARNHEM - Wat hij precies van plan is met de Nederlandse atleten kon Charles van Commenée dinsdag nog niet zeggen. Pas 1 februari begint hij aan zijn inwerkperiode als technisch directeur van de sportkoepel NOCNSF. Maar een ding stelde hij al wel: "De status van de coach moet omhoog."

In de Nederlandse sportsamenleving ziet Van Commenée (46) veel te weinig professionele trainers. 's Ochtends nog las hij in de krant dat tenniscoach Tjeerd Bogtstra voor een groot deel in dienst treedt van het bedrijfsleven. "Dat is een indicatie van hoe fragiel deze posities zijn."

Coach

Natuurlijk, de atleet moet de medailles winnen. "Maar zonder de coach wint hij die niet", betoogde de in de atletiek groot geworden Van Commenée. "De coach is de erfdrager van de sport. In tegenstelling tot die van de atleet is zijn positie de laatste jaren niet versterkt. Daarom stel ik voor dat de coach de komende vier jaar het centrale thema wordt."

Het was een moeilijke keus, betoogde Van Commenée, om de aanbieding voor promotie binnen de Britse atletiekbond naast zich neer te leggen. "Maar NOCNSF was bijzonder slagvaardig in de onderhandelingen. Misschien gaf dat de doorslag. Desondanks huilt de ene helft van mijn gezicht, omdat ik heel wat achterlaat. Het was een moeilijke afweging. Wel heb ik nu het gevoel dat ik weer thuiskom."

Kiezen is verliezen

Pas het afgelopen weekeinde nam hij het besluit. "Het moeilijkste was het om dit aan mijn atleten in Engeland te vertellen. Kiezen is ook verliezen. Ik weet nu dat ik verder van de sporters kom af te staan en dat valt best zwaar. Wat de mogelijkheden voor de Nederlandse sport in de komende jaren zijn kan ik op dit moment moeilijk inschatten. Ik heb me de laatste jaren puur gericht op de Britse sport. Natuurlijk zijn er bedreigingen, maar zware inschattingen wil ik daarom nu nog niet maken. Dat komt later wel."

Terpstra

Erica Terpstra, voorzitter NOCNSF, was zeer enthousiast. "Met Van Commenée hebben wij de hoofdprijs binnengehaald. Financieel konden we niet op tegen de Britse bond, maar toch hebben we hem weten te overtuigen. Ik weet zeker dat Charles zal slagen in deze rol. We wisten dat het buitengewoon moeilijk zou worden een geschikte opvolger voor Joop Alberda te vinden. Ik denk echter dat we daar volledig in zijn geslaagd."

Marcel Sturkenboom, van directeur topsport nu directeur sport (top en breedtesport) gaf aan dat er twee serieuze kandidaten waren geweest. In volgorde: Van Commenée en Roelant Oltmans, inmiddels al de nieuwe bondscoach van de hockeyers. "We zochten iemand met ervaring in de Nederlandse sport, maar vooral ook met kennis van de internationale sportwereld. Ik denk dat Charles bij uitstek aan beide voorwaarden voldoet."