De tuchtcommissie van de internationale wielerbond UCI heeft Femke Van den Driessche een schorsing van zes jaar opgelegd wegens mechanische doping.

Tijdens het WK veldrijden in januari werd een motortje in haar fiets gevonden. De 19-jarige Belgische houdt nog steeds vol dat het om een fiets van een vriend ging. 

De UCI nam de eerste strafzaak van 'mechanische doping' hoog op en vroeg de tuchtcommissie om een levenslange schorsing. Het disciplinaire college vond zes jaar echter genoeg.

Van den Driessche is tot oktober 2021 geschorst en ze moet de UCI een boete betalen van ruim 18.000 euro. Bovendien worden al haar resultaten vanaf 11 oktober 2015 geschrapt en diet ze de kosten te betalen van de tuchtzaak bij de UCI.

Overwinning

Van den Driessche, in 2015 Europees en Belgisch kampioen veldrijden onder 23 jaar, besloot in maart al een punt te zetten achter haar loopbaan.

UCI-voorzitter Brian Cookson vindt de straf terecht. "Deze zaak is een overwinning voor de UCI en alle renners en teams die dit soort bedrog uit de wielersport willen bannen."

Kaptheijns

De Nederlandse veldrijdster Maud Kaptheijns werd in november tijdens het Europees kampioenschap veldrijden in Huijbergen nog overklast door de 19-jarige Van den Driessche en eindigde als tweede. Kaptheijns heeft dinsdag officieel nog niet gehoord dat ze alsnog de Europese titel bij de beloften krijgt toegekend.

"Ik heb het gelezen op internet maar we moeten afwachten'', reageerde de 21-jarige Brabantse vanaf Mallorca waar ze is voor training.

Kaptheijns heeft er geen rekening meer mee gehouden dat ze alsnog tot Europees kampioene kan worden uitgeroepen, zegt ze.

"Het is een opluchting maar het is ook een dubbel gevoel. Het blijft een titel maar het moment van de euforie aan de finish heb ik niet mee mogen maken.''