BARCELONA - Louis van Gaal keert volgend seizoen terug als coach van FC Barcelona. Hij tekent een tweejarig contract.

Voorzitter Joan Gaspart van de Catalaanse club heeft dat maandag bekendgemaakt.

Van Gaal was eerder trainer van de Spaanse topclub van juli 1997 tot en met mei 2000. Barcelona won onder zijn leiding twee landstitels.

Co Adriaanse wordt de assistent van Van Gaal. Van 1992 tot en met 1997 werkte Adriaanse als directeur opleidingen bij Ajax.

Verrast

Frank de Boer had niet verwacht dat de coach zijn rentree zou maken. "Dit is een blijk van waardering van de club voor hem."

Van Gaal, zegt De Boer, heeft bewezen bij Barcelona dat hij een goede trainer is. "Hij heeft vier bekers gewonnnen. Maar het verrast mij gezien de manier waarop hij toen, in mei 2000, is opgestapt. Veel mensen waren tegen hem, vooral de pers. Hij had in zijn eerste periode veel tegenstand. Er zal dan ook veel druk op hem komen, maar dat is altijd het geval bij een topclub."

Gaspart

De Boer weet niet of de rentree van Van Gaal een eenmansactie is van president Joan Gaspart. Die zei maandag bij de persconferentie: "Er is veel tegenstand richting Van Gaal van een aantal medebestuurders, maar ik heb ze ervan overtuigd dat hij de beste trainer is voor ons."

Socio's

Vorige week bleek niettemin dat 66 procent van de socio's tegen een terugkeer van Louis van Gaal was. Gaspart: "Maar Louis verstaat zijn vak als geen ander. Twee keer maakte hij ons kampioen van Spanje. Hij kan ons weer succes brengen."

Na van Gaal had de club twee jaar lang geen succes, onder Ferrer en dit seizoen Rexach.

De Boer: "Van Gaal heeft Barcelona altijd een fantastische club gevonden, ook na zijn vertrek. Dat hij terugkeert is natuurlijk een blijk van waardering vanuit de club."

/SPORTVan Gaal nadrukkelijk in beeld bij Barcelona