Bauke Mollema had het zondag in Luik-Bastenaken-Luik liever zelf nog wat beter gedaan dan zijn negende plaats, maar de Groninger vond het mooi dat er met Wout Poels een Nederlander met de zege aan de haal ging in Wallonië.

"Ik ben blij voor hem'', zei Mollema bij de NOS over Poels, die in Ans na 28 jaar zorgde voor een opvolger van Adrie van der Poel als winnaar van 'La Doyenne'.

"Het is lang geleden dat een Nederlander een koers als deze heeft gewonnen. Dit is ook goed voor het Nederlandse wielrennen.''

Mollema was "redelijk tevreden" over zijn eigen optreden in de laatste voorjaarsklassieker. "Er had misschien nog net iets meer ingezeten. Ik had nog wat over in de sprint, merkte ik."

Op de Côte de Saint-Nicolas zat hij iets te ver naar achteren. De laatste klim, een kasseistrook in finishplaats Ans, kwam de Groninger van Trek goed door.

"Ik heb wat plaatsen kunnen opschuiven, maar zat helaas niet bij die vier die wegreden. Ik zat daarna als eenling in een groep en moest hopen dat anderen het gat gingen dichtrijden. Maar ik denk dat niemand nog iets over had. Het was wel een heroïsch dagje.''

Brailsford

Dave Brailsford, de teambaas van Poels bij Team Sky, zag zijn ploeg voor de eerste keer een van de wielermonumenten winnen.

"We hebben er inderdaad lang op moeten wachten'', zei Brailsford. "Maar je kunt het ook positief zien: we zijn er altijd in blijven geloven."

"En we wisten dat Wout dit kon. Hij maakt een enorme progressie door en had deze wedstrijd als een van zijn doelen gesteld. Ik ben heel blij voor hem.''

Over zijn deelname aan de Tour hoeft de Limburger zich geen zorgen te maken. "Wout is een van de kernwaarden in onze Tourploeg."

"Ik heb hem al wel vaak over de Spelen gehoord, dat hij hoopt daar bij te zijn", vervolgde Brailsford. "Ik hoop dat de keuzeheren in Nederland dit hebben gezien."